Využijte fantazii při zahradním grilování

Využijte kulinářskou fantazii při zahradním grilování.
Výběr nejrůznějších druhů koření, knihy receptů a víkendové party pro přátele, kteří nadšeně ochutnávají vaše gastronomické experimenty. Že právě tyto chvíle máte nejraději? Pak jste pravděpodobně i velcí milovníci zahradního grilování.

Jak na dresingy a dipy?

  Možná, že už na syrovou zeleninu ani chuť nemáte. Tak jak do sebe zdroje vitamínů a vlákniny dostat? Zkuste si podávání zeleniny zpestřit dipem nebo dresinkem. Až zeleninu do dipu namočíte či přidáte lahodný dresink do salátu, už nebudete chtít nic jiného.

Co bychom měli vědět o koření

Každá ze světových kuchyní má svůj způsob používání koření, což tvoří její charakter. Avšak téměř všechno koření pochází z Orientu, vyjma nového koření, vanilky a chilli, které  byly přivezeny z Ameriky a západní Indie. Dnes máme možnost zakoupit si spoustu druhů koření, objevovat nové chutě a experimentovat, co nám chuťové buňky dovolí. Dopřát si tak můžeme speciality indické, čínské, mexické, thajské kuchyně a mnoho dalších.

Ohnivé kuře

Koupili jste si kuře nebo kuřecí plátky a teď se rozmýšlíte, jak je připravit? Že by to pro změnu chtělo zase něco jiného? Už bylo kuře smažené, pečené, zapečené, dušené, se zeleninou i bez ní i  kuře na smetaně. Přitom jste chtěli grilovat, ale není na to vhodné počasí. Tak co kdybyste si zkusili připravit tentokrát kuře pikantní nebo přímo ďábelsky ostré tak, že připomíná plameny.

Máte chuť na nakládané sýry?

Sýr jako hlavní potravina s chlebem je zmiňován již v Bibli. Mezi největší producenty sýrů patří Holandsko a Švýcarsko, ale také naše sýry mají v Evropě své místo. Mezi nejčastěji nakládané sýry patří hermelín, niva, balkánský sýr, korbáčky, jadel, romadůr, eidam a další. Nakládané sýry buď můžete zakoupit, nebo si je naložte sami doma.

Vůně majoránky

Chuť a vůně majoránky je v klasické české kuchyni nezastupitelná. Tato drobná rostlinka šedozelené barvy, kterou koupíme vždy a všude, nebo si ji podle možností sami vypěstujeme, se používá většinou sušená a to především jako vonná přísada. Přidává se do polévek, masitých jídel, pokrmů z brambor, uzenin. Oblíbená je i v domácím léčitelství, kde se z ní vaří léčivé čaje při zažívacích potížích nebo při nachlazení. Do českých zemí se majoránka dostala zřejmě již dávno, protože je známa již od pradávných dob a kdysi byla považována za symbol štěstí.

Zdravé a výživné luštěniny

Co jsou luštěniny, to asi není třeba obsáhle vysvětlovat, takže jen velmi krátká zmínka. Jedná se o suchá jedlá semena, vyluštěná z původních obalů, lusků. Patří k těm potravinám, které se konzumují snad od počátku lidstva. Původně se pěstovaly v osídlených teplejších krajích, ale postupně se rozšířily i mimo tyto oblasti, takže dnes jsou dostupné prakticky všude.

Domácí majonéza

Na trhu je sice dostatečný výběr různých majonéz včetně již ochucených tatarských omáček, ale domácí majonézu si připravíme podle vlastní chuti, v potřebném množství a přitom víme, z čeho jsme ji vyrobili. Základem je dobrý stolní olej, výborný je slunečnicový olej a máme-li k dispozici mixér stolní nebo tyčový, pak ji bez námahy připravíme v několika minutách a to v různých druzích.



WWW.LEVNEKORENI.CZ
Mlýnská 326/13
Brno
60200
CZ
 
tel.:
fax:
 
levnekoreni@email.cz