Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
domaci-sekana-pecene-2.jpg

Domácí sekaná pečeně

Sekaná pečeně, domácí sekaná nebo jen sekaná či sekačka v našich končinách zdomácněla a usadila se do našich rodin jako jeden z nejtradičnějších pokrmů české kuchyně.

Receptů na sekanou pečeni existuje samozřejmě nepřeberné množství a co rodina to jiná sekaná a liší se většinou jen v maličkostech, základ však zůstává stejný, tedy bavíme-li se o masové sekané.

Existují sekané, které jsou plněné zpravidla vejci „natvrdo“ a uzeninou, párky, houbami a zeleninou jako je například hrášek a špenát nebo jsou také masové sekané jemné a tradiční, pak také ty babiččiny. Existují vegetariánské i veganské varianty sekané, ale o těch zase příště.

 

Tradiční domácí sekaná - ingredience

Pro tradiční domácí sekanou pečeni z té „naší“ rodiny volíme mleté maso (míchané hovězí a vepřové 1:1) a několik základních druhů koření, rohlík nebo housku (případně strouhanku), vejce, mléko, česnek a majoránku. Základ je tedy stejný.

Základ na sekanou pečeni:

 

Volitelné prvky do základu sekané:

  • Rajčata, cibulka a česnek do základu při pečení
  • Slanina nebo špek – najemno nakrájený a vypražený
  • Jakákoliv zelenina, kterou máte rádi
  • Nyní je v plném proudu houbová sezona, takže nakrájené houby, jakékoliv
  • Čerstvé i sušené bylinky, petržel i libeček
  • Uzenina, vejce natvrdo anebo párek

 

Postup přípravy domácí sekané pečeně

  • V dostatečně velké míse na všechny ingredience nechte nejdříve promáčet housky s mlékem, vejci, lžící hořčice a nadrobno nakrájenou cibulkou s utřeným česnekem.
  • Do výše připravené směsi zhruba po 15 minutách vmícháme maso, koření a zbylé suroviny. Hnětení a míchání chce opravdu svůj čas aby se suroviny hezky propojily a také nezapomeňte, že čím déle mícháte a hnětete tím bude sekaná jemnější. Výslednou směs lze případně ještě zpevnit a zahustit trochou strouhanky, pokud je to potřeba. Nezapomeňte směs dosolit, nebojte se ochutnat malé množství masového těsta.
  • Z výsledné směsi je možné tvarovat bochánky, šišky, koule i karbanátky, které následně potřeme bohatou vrstvou jemné, polotučné hořčice a můžeme také zabalit do plátků slaniny. Nejlépe se vám bude sekaná tvarovat, když budete mít mokré ruce.
  • Výsledné tvary pokládáme do pečící nádoby, na jejíž dno jsme si naskládali nahrubo nakrájený česnek, cibuli a rajčata. Můžete přidat máslo nebo sádlo a sklenici vody.
  • Sekanou pečeme zhruba hodinku pod poklicí nebo alobalem na 130 – 140 stupňů a následně dopékáme na 160-180 stupňů pěkně do zlatohněda, alespoň dalších 45 minut a pravidelně podléváme vodou nebo vývarem.

 

Přílohy k domácí sekané

Tradiční přílohou k sekané je v naší domácnosti bramborová kaše nebo jen vařené brambory a také fazolové lusky, hrášek nebo právě vypečená směs rajčat, cibule a česneku, na které jsme sekanou pekli.

Ale ať už si dáte sekanou s chlebem a hořčicí, brambory nebo s jinou přílohou, jistě si velmi pochutnáte a dobře se nasytíte!

 

domaci-sekana-pecene-1.jpg

Bez glutamanu!
Koření - Domácí sekaná

Domácí sekaná

50 g    28 Kč
Cena na stánku: 35 Kč

Detail koření
Koupit

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies