Červené Zelí Recept
Když se z trouby line vůně pečené husy se zelím a knedlíkem, víte, že se blíží slavnostní okamžik. Sytě červené, nakysle sladké a voňavé dušené červené zelí je nezbytnou součástí této české klasiky a dodá Vašemu talíři ten pravý šmrnc.
Připravte si s námi nejlepší červené zelí – ať už k vepřové pečeni, kachně, nebo k uzenému masu. Ukážeme Vám, jak na tradiční postup i jak zelí obohatit o méně obvyklé, ale fantastické chutě!
Červené zelí recept
Perfektní červené zelí by mělo být křehké, nakyslé a zároveň sladké – zkrátka vyvážené. Sterilované zelí už je ochucené, takže jen doladíme texturu a dochucení.
Doba přípravy: 30-45 minut
Porce: pro 4-6 osob
Snadné
Ingredience:
-
1 sklenice (cca 680–720 g) červeného zelí ve sladkokyselém nálevu (nebo sáček kysaného červeného zelí)
-
1 střední cibule
-
2 lžíce sádla (nejlépe husího nebo kachního)
-
1/2 lžičky drceného kmínu (opatrně, pokud už je v nálevu)
- 1 bobkový list
-
Sůl (dle potřeby)
-
2–4 lžíce cukru krupice (dle chuti)
-
1–2 lžíce kvasného lihového octa (8%) (dle chuti, nemusí být)
-
Voda nebo vývar (cca 100–150 ml)
-
Volitelné pro zahuštění: 1 lžíce hladké mouky nebo 1/2 nastrouhané brambory
Postup
Příprava červeného zelí ze sklenice krok za krokem.
-
Příprava základu: V hrnci nebo větším kastrolu rozehřejte sádlo. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na sádle dozlatova.
-
Přidání zelí: Do hrnce vlijte červené zelí i s nálevem ze sklenice. Přidejte drcený kmín a bobkový list.
-
Dušení: Promíchejte, podlijte trochou vody nebo vývaru (stačí málo) a přiveďte k varu. Dušené zelí vařte na mírném ohni pod pokličkou za občasného míchání asi 15–20 minut, dokud se chutě nepropojí a zelí se prohřeje.
-
Zahuštění (volitelné): Pokud chcete mít dušené zelí zahuštěné, můžete na konci do horkého zelí vmíchat jemně nastrouhanou syrovou bramboru a nechat ji 5 minut provařit. Nebo lžíci hladké mouky rozmíchejte v malém množství vody, vlijte do zelí, promíchejte a provařte.
-
Dochucení: Odstavte z plotny a ochutnejte. Jelikož je zelí již sladkokyselé, dochucujte opatrně. Přidejte cukr a případně ocet a sůl, dokud nedosáhnete harmonické chuti. Pro lepší barvu a intenzivnější chuť můžete vmíchat i pár lžic výpeku z pečeného masa.
Tipy a varianty k tomuto receptu
Příprava z čerstvého zelí
Pokud se rozhodnete pro přípravu z čerstvé hlávky červeného zelí, počítejte s delší dobou dušení (cca 45–60 minut). Zelí nakrouhejte, duste s cibulí, sádlem, kmínem, solí a tekutinou. Nakonec dochuťte více cukrem a octem.
Jak dochutit červené zelí
-
Jablko: Pro jemnější sladkost a ovocnou chuť přidejte v kroku 2 nahrubo nastrouhané kyselá jablko.
-
Červené víno: Část tekutiny nahraďte červeným vínem (cca 1 dcl), které se výborně hodí k huse či kachně. Nechte ho krátce vyvařit, aby se odpařil alkohol.
-
Brusinky/Povidla: Pro slavnostní variantu přidejte do dušeného zelí lžíci brusinek nebo švestkových povidel.
Tradiční a netradiční koření
Tradiční koření: Kmín drcený/kmín celý, sůl, bobkový list, nové koření
Vega: Jestliže preferujete výraznější dochucení, doporučujeme do zelí během vaření přidat lžičku Vegy
Netradiční koření a přísady: Skořice (celá tyčinka), hřebíček (2–3 ks), badyán (1–2 hvězdičky), jalovec, červená řepa
K jakému masu se červené zelí hodí
Červené zelí je univerzální příloha, která skvěle doplňuje masitá jídla, zejména ta pečená.
Hodí se:
-
Pečená kachna
-
Pečená husa (svatomartinská klasika)
-
Vepřová pečeně (koleno, bůček, plec)
-
Uzené maso (vařené nebo pečené)
-
Králičí maso
-
Zvěřina
Jaké přílohy k červenému zelí
Kyselkavé zelí si žádá sytou přílohu, která absorbuje šťávu a doplní chuťový profil pokrmu.
-
Knedlíky: Houskové knedlíky, bramborové knedlíky, karlovarský knedlík, chlupaté knedlíky, bramborový knedlík plněný uzeným masem.
-
Noky: Bramborové noky, špekové knedlíčky.
-
Brambory: Vařené brambory (méně tradiční, ale lehčí varianta), šťouchané brambory.
Často kladené otázky
Jak skladovat uvařené červené zelí?
Uvařené a vychlazené červené zelí skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici, kde vydrží 3–5 dní. Zelí můžete také zmrazit – v mrazáku vydrží až 3 měsíce.
Jak dlouho dusit červené zelí, aby zůstalo křehké?
Zelí ze sklenice stačí dusit jen 15–20 minut, protože je již předvařené. Stačí ho jen prohřát a nechat propojit chutě s cibulovým základem.
Proč mi zelí zmodralo/zešedlo?
Sterilované zelí si obvykle drží barvu dobře díky stabilizaci octem. Nicméně, pokud byste přidali zásaditou surovinu (např. jedlou sodu), mohlo by červené zelí změnit barvu do modra/šeda. Správnou sytě červenou barvu udržuje kyselé prostředí (ocet, víno).
Další související recepty
Pečená husa se zelím a knedlíkem
Cuketové zelí
Karlovarský knedlík
Vyzkoušejte náš rychlý červené zelí recept a dopřejte si pravou českou hostinu i během týdne! A pokud rádi experimentujete, nezapomeňte na koření se skořicí a hřebíčkem.
Autor: Lenka, hlavní food blogerka






