Červené Zelí Recept

Když se z trouby line vůně pečené husy se zelím a knedlíkem, víte, že se blíží slavnostní okamžik. Sytě červené, nakysle sladké a voňavé dušené červené zelí je nezbytnou součástí této české klasiky a dodá Vašemu talíři ten pravý šmrnc.

Připravte si s námi nejlepší červené zelí – ať už k vepřové pečeni, kachně, nebo k uzenému masu. Ukážeme Vám, jak na tradiční postup i jak zelí obohatit o méně obvyklé, ale fantastické chutě!

  

Červené zelí recept 

Perfektní červené zelí by mělo být křehké, nakyslé a zároveň sladké – zkrátka vyvážené. Sterilované zelí už je ochucené, takže jen doladíme texturu a dochucení.

doba vaření  Doba přípravy:  30-45 minut

porce  Porce: pro 4-6 osob

obtížnost snadné  Snadné

Ingredience:Žena vaří dušené červené zelí s cibulí a kořením v hrnci – příprava tradičního českého jídla.

  • 1 sklenice (cca 680–720 g) červeného zelí ve sladkokyselém nálevu (nebo sáček kysaného červeného zelí)

  • 1 střední cibule

  • 2 lžíce sádla (nejlépe husího nebo kachního)

  • 1/2 lžičky drceného kmínu (opatrně, pokud už je v nálevu)

  • 1 bobkový list
  • Sůl (dle potřeby)

  • 2–4 lžíce cukru krupice (dle chuti)

  • 1–2 lžíce kvasného lihového octa (8%) (dle chuti, nemusí být)

  • Voda nebo vývar (cca 100–150 ml)

  • Volitelné pro zahuštění: 1 lžíce hladké mouky nebo 1/2 nastrouhané brambory

Postup 

Příprava červeného zelí ze sklenice krok za krokem.

  1. Příprava základu: V hrnci nebo větším kastrolu rozehřejte sádlo. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na sádle dozlatova.

  2. Přidání zelí: Do hrnce vlijte červené zelí i s nálevem ze sklenice. Přidejte drcený kmín a bobkový list.

  3. Dušení: Promíchejte, podlijte trochou vody nebo vývaru (stačí málo) a přiveďte k varu. Dušené zelí vařte na mírném ohni pod pokličkou za občasného míchání asi 15–20 minut, dokud se chutě nepropojí a zelí se prohřeje.

  4. Zahuštění (volitelné): Pokud chcete mít dušené zelí zahuštěné, můžete na konci do horkého zelí vmíchat jemně nastrouhanou syrovou bramboru a nechat ji 5 minut provařit. Nebo lžíci hladké mouky rozmíchejte v malém množství vody, vlijte do zelí, promíchejte a provařte.

  5. Dochucení: Odstavte z plotny a ochutnejte. Jelikož je zelí již sladkokyselé, dochucujte opatrně. Přidejte cukr a případně ocet a sůl, dokud nedosáhnete harmonické chuti. Pro lepší barvu a intenzivnější chuť můžete vmíchat i pár lžic výpeku z pečeného masa.

Tipy a varianty k tomuto receptu

Příprava z čerstvého zelí 

Pokud se rozhodnete pro přípravu z čerstvé hlávky červeného zelí, počítejte s delší dobou dušení (cca 45–60 minut). Zelí nakrouhejte, duste s cibulí, sádlem, kmínem, solí a tekutinou. Nakonec dochuťte více cukrem a octem.

Jak dochutit červené zelí

  • Jablko: Pro jemnější sladkost a ovocnou chuť přidejte v kroku 2 nahrubo nastrouhané kyselá jablko.

  • Červené víno: Část tekutiny nahraďte červeným vínem (cca 1 dcl), které se výborně hodí k huse či kachně. Nechte ho krátce vyvařit, aby se odpařil alkohol.

  • Brusinky/Povidla: Pro slavnostní variantu přidejte do dušeného zelí lžíci brusinek nebo švestkových povidel.

Koření k červenému zelí – kmín, bobkový list, nové koření, pepř a cibule připravené na vaření.Tradiční a netradiční koření

Tradiční koření: Kmín drcený/kmín celý, sůl, bobkový list, nové koření

Vega: Jestliže preferujete výraznější dochucení, doporučujeme do zelí během vaření přidat lžičku Vegy

Netradiční koření a přísady: Skořice (celá tyčinka), hřebíček (2–3 ks), badyán (1–2 hvězdičky), jalovec, červená řepa

  

    

Tradiční český pokrm – pečený bůček s dušeným červeným zelím a houskovým knedlíkem servírovaný na talíři.

K jakému masu se červené zelí hodí 

Červené zelí je univerzální příloha, která skvěle doplňuje masitá jídla, zejména ta pečená.

Hodí se:

  • Pečená kachna

  • Pečená husa (svatomartinská klasika)

  • Vepřová pečeně (koleno, bůček, plec)

  • Uzené maso (vařené nebo pečené)

  • Králičí maso

  • Zvěřina

Jaké přílohy k červenému zelí

Kyselkavé zelí si žádá sytou přílohu, která absorbuje šťávu a doplní chuťový profil pokrmu.

  • Knedlíky: Houskové knedlíky, bramborové knedlíky, karlovarský knedlík, chlupaté knedlíky, bramborový knedlík plněný uzeným masem.

  • Noky: Bramborové noky, špekové knedlíčky.

  • Brambory: Vařené brambory (méně tradiční, ale lehčí varianta), šťouchané brambory.

Často kladené otázky

Jak skladovat uvařené červené zelí?

Uvařené a vychlazené červené zelí skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici, kde vydrží 3–5 dní. Zelí můžete také zmrazit – v mrazáku vydrží až 3 měsíce.

Jak dlouho dusit červené zelí, aby zůstalo křehké?

Zelí ze sklenice stačí dusit jen 15–20 minut, protože je již předvařené. Stačí ho jen prohřát a nechat propojit chutě s cibulovým základem.

Proč mi zelí zmodralo/zešedlo?

Sterilované zelí si obvykle drží barvu dobře díky stabilizaci octem. Nicméně, pokud byste přidali zásaditou surovinu (např. jedlou sodu), mohlo by červené zelí změnit barvu do modra/šeda. Správnou sytě červenou barvu udržuje kyselé prostředí (ocet, víno).

Další související recepty

Pečená husa se zelím a knedlíkem
Cuketové zelí
Karlovarský knedlík

Vyzkoušejte náš rychlý červené zelí recept a dopřejte si pravou českou hostinu i během týdne! A pokud rádi experimentujete, nezapomeňte na koření se skořicí a hřebíčkem.

Autor: Lenka, hlavní food blogerka