Co je to ten černý česnek?

Nejen mezi doplňky stravy je černý česnek opravdovou raritou. Jedná se o moderní superpotravinu, která je sama o sobě přírodním antioxidantem, napomáhá správné funkčnosti cév a srdce. Je také prospěšný v udržování hladiny cholesterolu v krvi a posiluje imunitní systém. Jeho typicky černá barva, ale není jediným znakem jeho proměny, jeho pravý význam se skrývá v jeho celkové prospěšnosti oproti čerstvému česneku, jeho prospěšnost je tedy znásobena a to až desetinásobně, což je dáno jeho výrobou.

Jako doplněk stravy jej možná znáte i vy, ale dá se bezpečně použít i v kuchyni, kde ho můžete použít například:

  • při výrobě pesta,
  • při výrobě různých past, pomazánek a marinád na maso,
  • do salátů i polévek,
  • celkově do asijské kuchyně, kde má své nezaměnitelné zastoupení.

Jak se černý česnek vyrábí?

Náš černý česnek se vyrábí z českého kuchyňského česneku (Allium sativum) a často se můžete dočíst, že se tento česnek vyrábí pomocí fermentace, což je velmi nepřesné označení.

Jedná se o tzv.: Maillardovu reakci, kdy se při přesné teplotě (zpravidla 140 - 160 stupňů Celsia) a kontrolované vlhkosti tento produkt peče a dochází k jeho zrání, tento proces zabere zpravidla 40 a více dní, kdy černý česnek skutečně uhelně zčerná. Při tomto procesu dochází k přeměně některých enzymatických látek a procesů, které dodávají černému česneku typický vzhled a chuť, která je méně výrazná, bez typické štiplavosti a ostrosti.

Jeho chuť je tak netypická, že se jí říká "UMAMI" (Umami je vedle čtyř základních chutí tou pátou). Lidé často cítí rozinky, vanilku, švestky a jiné ocvocné plodiny, což práv souvisí s jeho procesem výroby a přeměny některých enzymů.

Černý česnek, který si u nás můžete zakoupit je 100% přírodním produktem, bez přidaných látek a jiných příměsí.