Co je to ten černý česnek?

Nejen mezi doplňky stravy je černý česnek opravdovou raritou. Jedná se o moderní superpotravinu, která je sama o sobě přírodním antioxidantem, napomáhá správné funkčnosti cév a srdce. Je také prospěšný v udržování hladiny cholesterolu v krvi a posiluje imunitní systém. Jeho typicky černá barva, ale není jediným znakem jeho proměny, jeho pravý význam se skrývá v jeho celkové prospěšnosti oproti čerstvému česneku, jeho prospěšnost je tedy znásobena a to až desetinásobně, což je dáno jeho výrobou.

Jako doplněk stravy jej možná znáte i vy, ale dá se bezpečně použít i v kuchyni, kde ho můžete použít například:

  • při výrobě pesta,
  • při výrobě různých past, pomazánek a marinád na maso,
  • do salátů i polévek,
  • celkově do asijské kuchyně, kde má své nezaměnitelné zastoupení.

Jak se černý česnek vyrábí?

Náš černý česnek se vyrábí z českého kuchyňského česneku (Allium sativum) a často se můžete dočíst, že se tento česnek vyrábí pomocí ''fermentace'' což je velmi nepřesné označení.

Jedná se o tzv.: Maillardovu reakci, kdy se při teplotě (zpravidla 60- 90 stupňů Celsia) a kontrolované vlhkosti obvykle kolem 70 % až 90 %, tento produkt peče a dochází k jeho zrání, tento proces zabere zpravidla 40- 90 dní, kdy černý česnek skutečně uhelně zčerná. Při tomto procesu dochází k přeměně některých enzymatických látek a procesů, které dodávají černému česneku typický vzhled a chuť, která je méně výrazná, bez typické štiplavosti a ostrosti.

Během této doby dochází k sérii komplexních chemických reakcí:

Maillardova reakce: Jedná se o reakci mezi aminokyselinami a redukujícími cukry za působení tepla. Tato reakce je zodpovědná za tvorbu hnědé až černé barvy, rozvoj sladkých a karamelových chutí a komplexních aromat.
Enzymatická přeměna: Enzymy přirozeně přítomné v česneku se podílejí na rozkladu složitých sloučenin na jednodušší.
Rozklad allicinu: Silně sirná sloučenina allicin, zodpovědná za pálivost a typický česnekový zápach, se během procesu rozkládá. To je důvod, proč černý česnek nemá ostrý zápach a chuť.
Tvorba nových sloučenin: Vznikají nové, pro zdraví prospěšné sloučeniny, jako je S-allylcystein (SAC), jehož koncentrace se výrazně zvyšuje a který je silným antioxidantem.

Jeho chuť je tak netypická, že se jí říká "UMAMI" (Umami je vedle čtyř základních chutí tou pátou). Lidé často cítí rozinky, vanilku, švestky a jiné ocvocné plodiny, což práv souvisí s jeho procesem výroby a přeměny některých enzymů.

Černý česnek, který si u nás můžete zakoupit je 100% přírodním produktem, bez přidaných látek a jiných příměsí.