Jak grilovat kukuřici? Jednoduchá cesta k dokonalé chuti

Možná si říkáte: "Grilování kukuřice? Vždyť je to tak jednoduché!" A máte pravdu, je to jednoduché, ale s našimi tipy a triky bude Vaše grilovaná kukuřice na grilu naprosto neodolatelná.

Proč grilovat kukuřici? 

Grilování dodá kukuřici jedinečnou, lehce kouřovou chuť a zároveň ji krásně opeče. Zrna se stanou šťavnatými a sladkými, a ta vůně? Ta je prostě k nezaplacení! Navíc je to skvělá a zdravá příloha k Vašemu grilovanému masu, sýrům nebo zelenině.

Jak na to? Základní postup pro grilování kukuřice: 

  1. Výběr kukuřice: Hledejte čerstvé palice s jasně zelenými listy a plnými, nepoškozenými zrny. Jemné vlásky na konci by měly být světle hnědé a mírně vlhké.
  2. Příprava kukuřice na gril: Oloupejte vnější listy kukuřice. Můžete je úplně odstranit, nebo je nechat a stáhnout dolů, čímž vytvoříte praktickou "rukojeť". Pokud listy necháte, před grilováním kukuřice v šupce je na chvíli namočte do vody, aby se na grilu nespálily. Odstraňte také hedvábné vlásky.
  3. Grilování: Existují dva hlavní způsoby jak upéct kukuřici na grilu:
    • V listech: Kukuřici vložte přímo na gril i s listy. Grilujte na středním žáru asi 15-20 minut, pravidelně otáčejte. Listy budou chránit zrna před spálením a kukuřice se bude v podstatě dusit ve vlastní šťávě, což ji udrží krásně vláčnou.
    • Bez listů: Oloupanou kukuřici potřete olejem nebo naším božským Bylinkovým máslem na grilování a grilujte na středním žáru asi 10-15 minut, dokud zrna nebudou zlatavě hnědá a mírně ohořelá. Pravidelně otáčejte, aby se opekla rovnoměrně.

Recept: Grilovaná kukuřice s Bylinkovým máslem 

A teď to nejlepší – recept na naše neodolatelné Bylinkové máslo na grilovanou kukuřici! Tato směs je speciálně namíchaná pro dokonalou chuť a obsahuje: Sůl max. 30%, petrželovou nať, rozmarýn, česnek, cibuli, mrkev, pastinák, kurkumu a bazalku.

Ingredience:

  • 100 g změklého másla
  • 2-3 lžičky naší úžasné směsi  Bylinkové máslo Levnékoření.cz

Postup:

  1. V misce důkladně promíchejte změklé máslo s naší bylinkovou směsí. Všechny ty voňavé bylinky a kousky zeleniny se krásně spojí s máslem.
  2. Směs můžete buď ihned použít, nebo ji zabalit do potravinářské fólie a vytvarovat do válečku. Nechte v lednici ztuhnout.
  3. Kukuřici jednoduše grilujte ze všech stran. Ještě horkou kukuřici bohatě potřete připraveným Bylinkovým máslem. Nechte máslo rozpustit a proniknout do všech těch sladkých zrníček.
  4. Podávejte ihned a užívejte si tu explozi chutí! Ta kombinace sladké kukuřice a aromatického bylinkového másla je prostě božská!

Tipy a triky pro dokonalou grilovanou kukuřici

  • Předvaření kukuřice před grilováním: Pokud máte rádi extra měkkou kukuřici, můžete ji před grilováním kukuřice na pár minut (asi 5-7 minut) povařit ve vroucí vodě. Poté ji osušte a grilujte podle jednoho z výše uvedených postupů. Zkrátíte tak dobu grilování na grilu.
  • Marináda na grilovanou kukuřici: Pro ještě intenzivnější chuť můžete oloupanou kukuřici před grilováním marinovat. Marinádu připravte z olivového oleje a Bylinkového másla.
  • Další koření vhodné na grilování kukuřice: Adžika, Argentina, pikantní Farmářské koření, Medvědí tlapa, Ratatouille a další.
  • Sýr na grilované kukuřici: Milujete sýr? Po ugrilování můžete horkou kukuřici posypat strouhaným parmazánem, čedarem nebo jiným oblíbeným sýrem. Teplo z kukuřice sýr krásně rozpustí a vytvoří neodolatelnou krustu.
  • Experimentujte s kořením: Nebojte se experimentovat s různými druhy koření z Levnékoření.cz. K bylinkovému máslu se skvěle hodí i špetka chilli pro pikantní nádech.
  • Grilování kukuřice v alobalu: Pokud chcete dosáhnout obzvlášť šťavnaté kukuřice, zabalte ji do alobalu s plátkem našeho Bylinkového másla a grilujte. Máslo se rozpustí a krásně provoní celou kukuřici.
  • Servírování grilované kukuřice: Grilovaná kukuřice s bylinkovým máslem skvěle chutná sama o sobě, ale můžete ji podávat i jako součást letních salátů, přílohu ke grilovanému masu nebo jako základ pro různé kukuřičné speciality.

Zajímavosti o kukuřici

Věděli jste, že kukuřice je jednou z nejstarších a nejpěstovanějších plodin na světě? Její historie sahá až 9000 let zpět do Střední Ameriky. Původně se jednalo o malou travinu, která se postupným šlechtěním proměnila v plodinu, jakou známe dnes. Existuje mnoho různých druhů kukuřice – od sladké kukuřice, kterou si vychutnáváme na grilu, přes kukuřici pukancovou až po kukuřici krmnou. A co je skvělé, kukuřice je přirozeně bezlepková! Takže si ji mohou bez obav vychutnat i ti, kteří se lepku vyhýbají. A co teprve taková grilovaná kukuřice pro děti? To je zdravá a chutná pochoutka!

Tak co, už se Vám sbíhají sliny? My v Levnékoření.cz doufáme, že si s naším receptem a tipy užijete spoustu skvělých grilovacích večerů s dokonale připravenou grilovanou kukuřicí s bylinkovým máslem. Nezapomeňte si na našem eshopu Levnékoření.cz objednat naše speciální Bylinkové máslo na grilování. Přejeme Vám dobrou chuť a krásné léto plné grilovacích radostí!