Karlovarský knedlík

Ponořte se do chutí české klasiky! Karlovarský knedlík je příloha, která povýší každou omáčku nebo pečínku na gurmánský zážitek. Oproti klasickému kynutému knedlíku má nezaměnitelnou, lehce máslovou chuť s výraznou bylinkovou tečkou.

Vůně čerstvě napařeného knedlíku, ve kterém se snoubí kousky housky, máslo, vejce a petrželka, je naprosto neodolatelná. Připravte si ho podle našeho osvědčeného receptu a pochopíte, proč se stal ikonou české gastronomie.

   

Recept: Karlovarský knedlík

doba vaření  Doba přípravy:  40 minut (20 minut příprava + 20 minut vaření)

porce  Porce: cca 6 osob

Středně náročné Středně náročné

Suroviny (na 2 střední šišky)

Domácí Karlovarský knedlík balený do potravinářské fólie před vařením ve vodě. Krok přípravy tradiční české přílohy.

  • 6–8 starších bílých rohlíků/housek (ideálně 1–2 dny staré)

  • 250 ml plnotučného mléka

  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

  • 100 g hrubé mouky 

  • 50 g rozpuštěného másla (+ trocha na potření)

  • 2–3 lžíce čerstvé nasekané petrželky (nebo lžíce sušené petrželky)

  • 1 lžička soli

  • Špetka strouhaného muškátového oříšku

Postup 

  1. Příprava pečiva: Rohlíky nebo housky nakrájejte na kostičky o velikosti cca 1 cm a nasypte do větší mísy.

  2. Smíchání tekutých ingrediencí: V misce smíchejte žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné a lehce zchladlé máslo, sůl a špetku muškátového oříšku.

  3. Spojení těsta: Tekutou směsí zalijte kostičky pečiva. Přidejte nasekanou petrželku a hrubou mouku. Jemně, ale důkladně promíchejte a nechte směs 5–10 minut odpočinout, aby se pečivo nasáklo.

  4. Sníh z bílků: Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh.

  5. Finální promíchání: Sníh opatrně (nejlépe stěrkou) zlehka vmíchejte do houskové směsi. Míchejte jen tak dlouho, dokud se sníh s těstem nepropojí. Knedlíky by měly být nadýchané, ne utlačené.

  6. Tvarování a vaření: Knedlíkovou hmotu rozdělte na dvě části. Z každé vytvarujte váleček (šišku) o průměru asi 6–7 cm a pevně jej zabalte do potravinové fólie (můžete použít i navlhčený látkový ubrousek nebo čistou utěrku svázanou provázkem).

  7. Vaření/Napařování: Vařte v mírně vroucí osolené vodě, nebo ideálně v páře, po dobu 20–25 minut. V polovině vaření knedlíky otočte.

  8. Servírování: Hotové knedlíky ihned po vyjmutí z vody/páry vybalte z fólie, propíchejte vidličkou, potřete rozpuštěným máslem a nakrájejte nití nebo zoubkovaným nožem na plátky. Podávejte teplé.

Karlovarský knedlík vařený v hrníčkách – tradiční způsob přípravy nadýchaného českého knedlíku.Karlovarský knedlík v hrnku

Tato metoda je ideální pro menší porce nebo pokud preferujete vaření bez fólie či ubrousku.

1. Příprava hrnků

  • Výběr: Použijte keramické, porcelánové nebo varné skleněné hrnky. Nedoporučují se tenkostěnné sklenice, které by mohly prasknout.

  • Vymazání: Hrnky důkladně vymažte tukem. Použijte máslo nebo sádlo. Tuk můžete vysypat i trochou hrubé mouky, abyste zajistili, že knedlík půjde po uvaření snadno vyklopit.

2. Plnění

  • Těsto připravené podle základního receptu plňte do vymazaných hrnků.

  • Důležité: Plňte hrnky pouze do dvou třetin objemu. Během vaření knedlík lehce nabude díky sněhu z bílků.

3. Vaření

  • Příprava hrnce: Do většího hrnce dejte vařit vodu. Vody by mělo být tolik, aby sahala zhruba do poloviny výšky hrnků, které do ní postavíte. Voda by nikdy neměla přesáhnout okraje hrnků.

  • Vaření: Hrnky opatrně vložte do vroucí vody. Poté plamen stáhněte, aby voda pouze mírně probublávala (neměla by vřít divokým varem).

  • Doba vaření: Vařte zhruba 25–30 minut.

4. Kontrola a vyklopení

  • Test: Po uplynutí času píchněte do středu knedlíku špejlí. Pokud vyjde suchá a čistá, je hotovo.

  • Vyklopení: Hrnky vyjměte z vody a nechte je asi 2–3 minuty chladnout.

  • Nožem opatrně objetě okraje knedlíku. Pak hrnek přiklopte talířkem a knedlík vyklopte.

  • Krájejte nití nebo zoubkovaným nožem a podávejte.

TIP: Použití utěrky nebo nějaké podložky na dno hrnce je při vaření knedlíků v hrnku velmi doporučené, i když ne vždy absolutně nutné, pokud máte silnostěnný hrnec a vaříte velmi opatrně.

Jaké koření a bylinky použít?Koření a bylinky do Karlovarského knedlíku – muškátový oříšek, petrželka, pepř a sůl pro tradiční český recept.

Tradiční koření a bylinky

  • Petrželka: Hladkolistá nebo kudrnatá, dodává knedlíku ikonickou zelenou mozaiku a svěží chuť. Pokud nemáte čerstvou, sušená petrželka ji plně nahradí.

  • Muškátový oříšek/květ: Špetka čerstvě nastrouhaného dodá jemnou, hřejivou a lehce sladkou vůni, která se k máslu skvěle hodí.

  • Sůl a pepř: Základní dochucení.

Koření pro netradiční variantu

  • Pažitka: Místo petrželky, pro jemnější cibulovou chuť.  Pokud nemáte čerstvou, použijte sušenou.

  • Libeček: Pokud hledáte experimentální variantu s velmi výraznou a zemitou chutí, můžete použít i sušený libeček, ale začněte s malým množstvím.
  • Majoránka a česnek: Pro variantu hodící se k guláši (v menším množství, aby nepřehlušila petrželku).

  • Sušené houby (namočené a nasekané): Pro podzimní, hlubokou lesní chuť, ideální ke zvěřině.

TIP: Pro dosažení krásně žluté barvy do houskových či bramborových knedlíků přidejte špetku kurkumy do těsta. Kurkuma neovlivní chuť, ale dodá knedlíkům atraktivní zlatavý odstín.

K čemu se karlovarský knedlík hodí

Jemná, máslová chuť a pórovitá struktura karlovarského knedlíku z něj dělají ideálního "nasávače" omáček. Nejlépe chutná:

  • Ke klasickým českým omáčkám: Svíčková na smetaně, koprová omáčka, rajská omáčka.

  • K pečeným masům: Pečená kachna, husa, vepřová pečeně.

  • K dušeným pokrmům: Hovězí a zvěřinový guláš, vepřová líčka.

Nejčastější dotazy ke karlovarskému knedlíku

Jak skladovat?

Hotové a vychlazené plátky Karlovarského knedlíku skladujte v uzavřené nádobě v lednici. Vydrží čerstvé 2–3 dny. Pro delší uchování je ideální knedlíky nakrájet a zamrazit. Před podáváním je stačí krátce napařit nebo ohřát v mikrovlnné troubě.

Proč se můj karlovarský knedlík rozpadá?

Nejčastější důvody jsou dva: buď jste špatně vyvážili poměr tekutiny (mléka) a pečiva/mouky, nebo jste do těsta nedali sníh z bílků (ten slouží jako přírodní pojidlo) nebo jste sníh vmíchali příliš agresivně, čímž jste ho zničili. Těsto by mělo být kompaktní, ale stále lehké.

Je lepší vařit ho ve vodě, nebo na páře?

Vaření na páře je šetrnější a je to tradiční metoda. Knedlík si lépe udrží tvar a je nadýchanější, protože do sebe nenatáhne přebytečnou vodu.

Mohu použít čerstvé pečivo?

Nedoporučuje se. Starší (den či dva) a lehce oschlé pečivo má nižší obsah vlhkosti, lépe nasaje tekutinu a knedlík má pak tu správnou pevnou strukturu.

Recepty ke kterým se Karlovarský knedlík hodí

Houbový guláš: Recept
Výborný guláš i u Vás na stole
Kotlíkový guláš: Národní sport
Houbová omáčka
Pečená husa se zelím a knedlíkem
Cuketové zelí

Neodoláte té vůni a chuti? Pusťte se do vaření ještě dnes! Vyzkoušejte náš recept na Karlovarský knedlík a pozvěte rodinu na tradiční český oběd. Nezapomeňte knedlík dochutit čerstvě namletým muškátovým oříškem – dělá obrovský rozdíl!

Autor: Lenka, hlavní food blogerka