Kotlíkový guláš: Národní sport, kulinářský zážitek a tradice v jednom!

Kotlíkový guláš, s láskou nazývaný "gulášek", není jen obyčejné jídlo. Je to symbol přátelství, pohody a sdílené vášně pro dobrou chuť. V Česku a na Slovensku se stal doslova národním sportem, kde se parta kamarádů sejde u ohně, aby společně uvařila lahodný a vydatný pokrm.

Recept na kotlíkový guláš:

Ingredience:

Postup:

  1. Maso nakrájejte na kostky o velikosti cca 3 cm. Cibuli nakrájejte na hrubé plátky a slaninu na kostičky.

  2. V kotlíku rozpusťte sádlo a opečte na něm slaninu dozlatova. Poté přidejte cibuli a opékejte ji, dokud nezesklovatí.

  3. Přidejte maso a opékejte ho ze všech stran, dokud se nezbarví dohněda.

  4. Zasypte kmínem, uzenou paprikou a gulášovým kořením. Dejte pozor ať koření nepřipálíte, zhořklo by.

  5. Podlijte pivem (vývarem) a vodou, přidejte bobkový list a nové koření.

  6. Přiveďte k varu, poté stáhněte oheň a duste guláš na mírném ohni cca 3-4 hodiny, dokud maso nezměkne. Průběžně promíchávejte a pokud bude třeba dolejte vodu. Potom přidejte majoránku a česnek.

  7. Podle chuti dolaďte solí a pepřem. Popřípadě zahustěte moukou, nastrouhanou bramborou nebo chlebovou strouhankou.

 

Tipy a rady:

  • Pro pikantnější chuť můžete přidat chilli papričku, kayenský pepř, nebo si vybrat z našich směsí Drákulova smrt či Maďarský guláš.
  • Místo hovězího masa můžete použít i jiné druhy masa, jako je vepřové, jehněčí nebo zvěřinu.
  • Nebojte se experimentovat s chutěmi a přidat do guláše další ingredience, jako je klobása, fazole, zelenina (mrkev, rajčata, paprika…), nebo houby.
  • Guláš podávejte s čerstvým chlebem nebo knedlíkem
  • Nezapomeňte na dobré pivo a víno!

Zajímavosti:

V České republice se každoročně koná mnoho festivalů a soutěží ve vaření kotlíkového guláše. Tyto akce jsou skvělou příležitostí k ochutnání různých variant guláše a k setkání s milovníky tohoto pokrmu.

Kotlíkový guláš se stal symbolem přátelství, pohody a sdílené radosti z dobrého jídla. Je to pokrm, který si zamilují jak zkušení kuchaři, tak i ti, kteří teprve začínají s vařením.

Tak neváhejte a pusťte se do vaření!