Podzimní a zimní druhy koření

S příchodem chladnějších měsíců se mění i naše chuťové preference. Podzimní a zimní koření hraje klíčovou roli v přípravě pokrmů, které nás zahřejí a navodí tu pravou sváteční atmosféru. Objevte s námi kouzlo skořice, hřebíčku, zázvoru, muškátového oříšku a dalších aromatických pokladů, které promění vaše recepty v nezapomenutelné zážitky. V tomto článku se dozvíte, jak jednotlivé druhy koření využít v kuchyni, jaké mají zdravotní benefity a jak je správně skladovat. Nechte se inspirovat a prozkoumejte rozmanitost podzimního a zimního koření, které dodá vašim pokrmům jedinečný charakter.
Začíná polévkové období
Horké polévky a krémy to je grunt, říkávala už naše babička i prababička a k nim se váže nejen skvělý vývar, ale i koření jako takové, kterým vývar dochucujete.
Pro podzimní a zimní období jsou specifické aromatické a pikantní druhy koření. Samozřejmě nesmí chybě notoricky známý pepř (nejlépe čerstvě mletý pepř), neodmyslitelně pak zázvor, kurkuma (která je vhodná pro celoroční užívání) a nejen pro polévky určené druhy koření, jako jsou například Bobkový list, Nové koření, Kmín a Jalovec nebo česnek.
Na česnek ve všech jeho podobách nezapomínejte! Doplní vašemu tělu všechny potřebné vitamíny i minerály. Je jedno jestli použijete čerství, mletý nebo sušený česnek, ale použijte ho.
Ovšem nesmíme opomíjet ani bylinky. Vzhledem k období, už čerstvou bylinkou disponuje málokdo. Připomeňme si tedy několik druhů bylinek sušených, které jsou neméně tak dobré jako čerstvé a mezi ně patří bezesporu Majoránka a Libeček (hlavně do polévek), Kopr (na zavařování) nebo Oregano a Bazalka (nejen na omáčky).
Dopřejte si
Toto období je také význačné jídelníčkem, který si obyčejně dopřejeme. Klasikou jsou hutná a sytá jídla, především omáčky, maso a vzhledem ke končící sezóně grilování i různé grilované zeleniny, masa samozřejmě a také klobásky a párky.
Neměli bychom si odepřít ani pěknou řadu luštěnin, fazolí, čočky nebo pohanky a sóji. Výborné pokrmy například z čočky (polévka, příloha) nebo fazolí (polévka, chilli) doplňují náš jídelníček a zatížený organismus o důležité minerální látky a vitamíny. Doplňují nám také energii, které v tomto období spotřebováváme více než obvykle.
Sladké pokušení
A k zimnímu období patří také vánoce, proto nemůžeme opomenout i koření, které je vhodné na sladké dezerty a pečené cukroví. Nejen pro pečení, ale i na svařák oceníte hlavně Skořici, Badyán, Anýz a Citronovou kůru. Nebo můžete využít našich předpřipravených směsí na perníčky a svařák.
Neradi bychom zapomněli na některé výborné druhy koření, vhodného do sychravého počasí, proto budeme rádi, když nám napíšete i svůj vlastní názor, o který budeme moci doplnit náš článek.
Nezapomínejte se hlavně v tomto zimním a podzimním čase dobře oblékat a pít bylinkové (nebo i kořeněné) čaje. Dbejte na vyváženou stravu, která mnohdy u koření začíná, a nezapomeňte si dopřát ještě pár posledních dní grilovací sezóny, která ale bude spíše už pro otužilce :) …