Švestkový koláč

Když končí léto a začíná podzim, v kuchyních zavoní litý švestkový koláč s drobenkou. Je to dezert, který evokuje vzpomínky na babiččinu kuchyni a horkou kávu. Připravte si náš rychlý švestkový koláč na plech z jednoduchého litého těsta. Zapomeňte na zdlouhavé kynutí!

Tento litý švestkový koláč je bleskově hotový, neuvěřitelně vláčný a plný šťavnatých švestek a voňavé skořice.
Křupavá drobenka navrchu dodá texturu, kterou na podzimním moučníku milujeme nejvíce. Pojďme si upéct ten nejlepší švestkový moučník!


Švestkový Koláč Recept (Litý)

doba vaření  Doba přípravy:  65 minut

porce  Porce: pro 10 -12 osob 

obtížnost snadné  Snadné

Ingredience na švestkový koláč: čerstvé švestky, mouka, máslo, cukr a skořice připravené na domácí pečení.

Ingredience (Poměr na jeden plech)

Lité Těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice (doporučujeme aromatizovaný cukr z naší Pravou Vanilkou)
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli

Upečený švestkový koláč na plechu, čerstvě vytažený z trouby, se šťavnatými švestkami a zlatavou kůrkou.

 
Ovoce:

  • Cca 1 kg zralých švestek
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce cukru krupice (na posypání švestek)

Drobenka:

  • 100 g hrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 70 g studeného másla

Postup: Jak upéct rychlý Švestkový koláč 

Předehřejte troubu na 180°C (horní a spodní ohřev). Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou.

  1. Příprava Švestek: Švestky omyjte, vypeckujte a rozpulte.

  2. Příprava Drobenky V míse promněte prsty všechny ingredience na drobenku, dokud nevznikne sypká, hrubá směs. Dejte stranou.

  3. Příprava Litého Těsta: Ve velké míse smíchejte metličkou nebo šlehačem mokré ingredience: vejce, mléko, olej a cukr. Míchejte jen krátce, dokud se suroviny nespojí.

  4. Spojení: Do mokré směsi přidejte prosátou polohrubou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Opět promíchejte, aby se vytvořilo hladké, řidší těsto.

  5. Skládání Koláče: Těsto rovnoměrně nalijte na připravený plech. Na těsto hustě, ale pravidelně, rozložte půlky švestek řeznou stranou nahoru. Švestky posypte trochou cukru a mletou skořicí.

  6. Pečení: Celý švestkový koláč bohatě posypte připravenou drobenkou. Vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut do zlatova.

Skleněná dóza s cukrem a vanilkovým luskem uvnitř pro domácí výrobu vanilkového cukru.Domácí vanilkový cukr: Voňavá esence do Vašeho pečení

Chcete posunout svůj švestkový koláč nebo jakýkoliv jiný moučník na vyšší úroveň? Vyrobte si domácí vanilkový cukr! Je to nesmírně snadné a výsledek se nedá srovnat s kupovanými náhražkami. Jednoduše rozřízněte podélně jeden až dva vanilkové lusky a vložte je celé i se semínky do vzduchotěsné nádoby plné krupicového nebo moučkového cukru. Uzavřete a nechte alespoň dva týdny (ideálně déle) luhovat na temném místě. Čím déle lusk v cukru zůstane, tím intenzivnější bude aroma. Jakmile cukr spotřebujete, stačí do nádoby dosypat nový a lusk dále pracuje. Získáte tak bohatou a intenzivní vůni pravé vanilky pro všechny Vaše recepty.

Tipy a Varianty Švestkového koláče 

  • Švestkový koláč s mákem (Stará klasika): Přidejte k švestkám makovou vrstvu. Před pokladením švestek smíchejte 100g mletého máku se 2 lžícemi cukru a posypte jím těsto. Mák se vypeče a koláč získá neodolatelnou chuť.

  • Švestkový koláč s tvarohem: Pod švestky můžete rozprostřít tenkou vrstvu tvarohové náplně (tvaroh, vejce, cukr, rum/citronová kůra). Dodá koláči vláčnost a krémovost.

  • Použití jiného ovoce: Pokud nejsou švestky v sezóně, můžete použít meruňky, rybíz, jablka nebo hrušky.

Koření pro Švestkový koláčRůzné koření na švestkový koláč: mletá skořice, hřebíček, cukr a vanilka připravené k pečení.

Tradiční koření:

  • Skořice: Naprosto nezbytná, zvýrazňuje chuť švestek.
  • Vanilka: Zajišťuje hřejivý a sladký základ těsta.
  • Rum (nebo rumová esence): Kápněte lžíci rumu do těsta nebo jím pokropte švestky, koláč získá hlubší a hřejivější aroma.

Netradiční varianty:


Často kladené otázky o Švestkovém koláči 

  • Jak poznám, že je koláč upečený?

    • Kontrolujte koláč špejlí. Zapíchněte ji do středu koláče (mimo švestku). Pokud ji vytáhnete suchou (bez vlhkého těsta), je koláč hotový. Drobenka by měla být zlatohnědá.

  • Jak dlouho péct švestkový koláč?

    • Náš litý švestkový koláč pečeme obvykle 35–40 minut při 180°C. Pokud máte hlubší plech, může to být až 50 minut.

  • Jak skladovat švestkový koláč?

    • Švestkový koláč na plech je nejlepší v den upečení. Vydrží však 2–3 dny zakrytý při pokojové teplotě. V lednici vydrží déle, ale doporučujeme ho před podáváním nechat chvíli ohřát, aby se rozvoněl.

Nečekejte, až Vám podzim skončí! Vyzkoušejte náš recept na rychlý švestkový koláč a proměňte svůj domov ve voňavou cukrárnu. Zkuste přidat trochu mletého hřebíčku do drobenky pro intenzivní podzimní chuť!

Další související recepty

Medové perníčky recept
Velikonoční perníčky hned měkké
Recept: Vanilkové Cupcakes
Koření do čaje a kávy: jak si osladit a ozvláštnit každodenní rituál
Domácí zmrzlina
Cuketový perník
Jablečný koláč

Autor: Lenka, hlavní food blogerka