Švestkový koláč
Když končí léto a začíná podzim, v kuchyních zavoní litý švestkový koláč s drobenkou. Je to dezert, který evokuje vzpomínky na babiččinu kuchyni a horkou kávu. Připravte si náš rychlý švestkový koláč na plech z jednoduchého litého těsta. Zapomeňte na zdlouhavé kynutí!
Tento litý švestkový koláč je bleskově hotový, neuvěřitelně vláčný a plný šťavnatých švestek a voňavé skořice.
Křupavá drobenka navrchu dodá texturu, kterou na podzimním moučníku milujeme nejvíce. Pojďme si upéct ten nejlepší švestkový moučník!
Švestkový Koláč Recept (Litý)
Doba přípravy: 65 minut
Porce: pro 10 -12 osob
Snadné
Ingredience (Poměr na jeden plech)
Lité Těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice (doporučujeme aromatizovaný cukr z naší Pravou Vanilkou)
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
Ovoce:
- Cca 1 kg zralých švestek
- 2 lžíce mleté skořice
- 1 lžíce cukru krupice (na posypání švestek)
Drobenka:
- 100 g hrubé mouky
- 80 g cukru krupice
- 70 g studeného másla
Postup: Jak upéct rychlý Švestkový koláč
Předehřejte troubu na 180°C (horní a spodní ohřev). Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou.
-
Příprava Švestek: Švestky omyjte, vypeckujte a rozpulte.
-
Příprava Drobenky V míse promněte prsty všechny ingredience na drobenku, dokud nevznikne sypká, hrubá směs. Dejte stranou.
-
Příprava Litého Těsta: Ve velké míse smíchejte metličkou nebo šlehačem mokré ingredience: vejce, mléko, olej a cukr. Míchejte jen krátce, dokud se suroviny nespojí.
-
Spojení: Do mokré směsi přidejte prosátou polohrubou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Opět promíchejte, aby se vytvořilo hladké, řidší těsto.
-
Skládání Koláče: Těsto rovnoměrně nalijte na připravený plech. Na těsto hustě, ale pravidelně, rozložte půlky švestek řeznou stranou nahoru. Švestky posypte trochou cukru a mletou skořicí.
-
Pečení: Celý švestkový koláč bohatě posypte připravenou drobenkou. Vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut do zlatova.
Domácí vanilkový cukr: Voňavá esence do Vašeho pečení
Chcete posunout svůj švestkový koláč nebo jakýkoliv jiný moučník na vyšší úroveň? Vyrobte si domácí vanilkový cukr! Je to nesmírně snadné a výsledek se nedá srovnat s kupovanými náhražkami. Jednoduše rozřízněte podélně jeden až dva vanilkové lusky a vložte je celé i se semínky do vzduchotěsné nádoby plné krupicového nebo moučkového cukru. Uzavřete a nechte alespoň dva týdny (ideálně déle) luhovat na temném místě. Čím déle lusk v cukru zůstane, tím intenzivnější bude aroma. Jakmile cukr spotřebujete, stačí do nádoby dosypat nový a lusk dále pracuje. Získáte tak bohatou a intenzivní vůni pravé vanilky pro všechny Vaše recepty.
Tipy a Varianty Švestkového koláče
-
Švestkový koláč s mákem (Stará klasika): Přidejte k švestkám makovou vrstvu. Před pokladením švestek smíchejte 100g mletého máku se 2 lžícemi cukru a posypte jím těsto. Mák se vypeče a koláč získá neodolatelnou chuť.
-
Švestkový koláč s tvarohem: Pod švestky můžete rozprostřít tenkou vrstvu tvarohové náplně (tvaroh, vejce, cukr, rum/citronová kůra). Dodá koláči vláčnost a krémovost.
-
Použití jiného ovoce: Pokud nejsou švestky v sezóně, můžete použít meruňky, rybíz, jablka nebo hrušky.
Koření pro Švestkový koláč
Tradiční koření:
- Skořice: Naprosto nezbytná, zvýrazňuje chuť švestek.
- Vanilka: Zajišťuje hřejivý a sladký základ těsta.
- Rum (nebo rumová esence): Kápněte lžíci rumu do těsta nebo jím pokropte švestky, koláč získá hlubší a hřejivější aroma.
Netradiční varianty:
- Hřebíček (mletý): Špetka se hodí do drobenky, posílí podzimní/vánoční tón.
- Perníkové koření: Pro kompletní kořeněnou chuť.
- Kardamom (mletý): Dodává svěží a lehce citrusový nádech, skvěle se doplňuje s rumem.
Často kladené otázky o Švestkovém koláči
-
Jak poznám, že je koláč upečený?
-
Kontrolujte koláč špejlí. Zapíchněte ji do středu koláče (mimo švestku). Pokud ji vytáhnete suchou (bez vlhkého těsta), je koláč hotový. Drobenka by měla být zlatohnědá.
-
-
Jak dlouho péct švestkový koláč?
-
Náš litý švestkový koláč pečeme obvykle 35–40 minut při 180°C. Pokud máte hlubší plech, může to být až 50 minut.
-
-
Jak skladovat švestkový koláč?
-
Švestkový koláč na plech je nejlepší v den upečení. Vydrží však 2–3 dny zakrytý při pokojové teplotě. V lednici vydrží déle, ale doporučujeme ho před podáváním nechat chvíli ohřát, aby se rozvoněl.
-
Nečekejte, až Vám podzim skončí! Vyzkoušejte náš recept na rychlý švestkový koláč a proměňte svůj domov ve voňavou cukrárnu. Zkuste přidat trochu mletého hřebíčku do drobenky pro intenzivní podzimní chuť!
Další související recepty
Medové perníčky recept
Velikonoční perníčky hned měkké
Recept: Vanilkové Cupcakes
Koření do čaje a kávy: jak si osladit a ozvláštnit každodenní rituál
Domácí zmrzlina
Cuketový perník
Jablečný koláč
Autor: Lenka, hlavní food blogerka







