Velikonoční nádivka se slaninou

Připravte si s námi tradiční velikonoční nádivku, která nesmí chybět na žádném svátečním stole! Tento pokrm, známý také jako hlavička nebo sekanice, je neodmyslitelnou součástí velikonočního menu a potěší všechny milovníky tradiční české kuchyně. S naším receptem na velikonoční nádivku s uzeným masem si připravíte lahodný pokrm, který kombinuje uzené maso, vejce, pečivo a jarní bylinky. Hledáte recept na velikonoční nádivku s kopřivami nebo velikonoční nádivku bez masa? U nás najdete inspiraci pro každého! Objevte s námi velikonoční recepty na slané pečení a připravte si dokonalou velikonoční hostinu.

Recept: Velikonoční nádivka se slaninou a uzeným masem

Ingredience:

  • 500 g uzeného masa (plecko, krkovice)
  • 200 g slaniny
  • 6 vajec
  • 6 rohlíků nebo housek
  • 200 ml mléka
  • 1 svazek jarních cibulek
  • 1 hrst čerstvých kopřiv (nebo špenátu)
  • 1 hrst čerstvé petrželky (nebo sušené)
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Sádlo na vymazání pekáče

Postup:

  1. Uzené maso a slaninu nakrájejte na kostičky. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem.
  2. Jarní cibulky, kopřivy (nebo špenát) a petrželku nasekejte nadrobno.
  3. V míse smíchejte uzené maso, slaninu, vymačkané rohlíky, vejce, bylinky a koření. Důkladně promíchejte.
  4. Pekáč vymažte sádlem a vlijte do něj připravenou směs.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 45-60 minut, dokud nádivka nezezlátne.
  6. Podávejte teplé s bramborovým salátem nebo kyselými okurkami.

Tipy a rady pro dokonalou velikonoční nádivku

  • Výběr masa:
    • Tradičně se používá uzené maso, ale můžete použít i vařené nebo pečené maso.
    • Pro bohatší chuť kombinujte různé druhy masa, například uzené plecko a krkovici.
  • Pečivo:
    • Rohlíky nebo housky nechte nasáknout mlékem, ale ne příliš, aby nádivka nebyla příliš vlhká.
    • Můžete použít i starší pečivo, které se takto zužitkuje.
    • Pro výraznější barvu přidejte špetku kurkumy do mléka.
  • Bylinky:
    • Kromě tradičních kopřiv, petrželky a jarních cibulek můžete použít i medvědí česnek, libeček nebo pažitku.
    • Čerstvé bylinky dodají nádivce svěží chuť a vůni.
  • Koření:
    • Nebojte se experimentovat s kořením. Kromě majoránky, tymiánu a muškátového oříšku můžete přidat i špetku kmínu nebo koriandru.
    • Vhodná je i směs sušených bylinek, pro větší komplexnost chuti.
  • Vejce:
    • Vejce důkladně prošlehejte, aby se nádivka spojila.
    • Pro nadýchanější nádivku můžete oddělit žloutky od bílků a z bílků ušlehat sníh, který vmícháte do nádivky.
  • Pečení:
    • Pekáč důkladně vymažte sádlem, aby se nádivka nepřilepila.
    • Doba pečení závisí na velikosti pekáče a na výkonu trouby. Nádivka by měla být zlatavá a pevná na dotek.
    • Během pečení nádivku kontrolujte, a v případě potřeby zakryjte alobalem, aby se nespálila.
  • Podávání:
    • Velikonoční nádivku podávejte teplou s bramborovým salátem, kyselými okurkami nebo chlebem.
    • Můžete ji také použít jako náplň do pečeného kuřete nebo králíka.
  • Skladování:
    • Upečenou nádivku můžete skladovat v lednici 2-3 dny.
    • Můžete ji také zamrazit. Po rozmrazení ji ohřejte v troubě nebo mikrovlnné troubě.
  • Variace:
    • Pro vegetariánskou variantu vynechejte maso a přidejte více zeleniny, například houby, papriku nebo cuketu.
    • Pro pikantnější chuť přidejte do nádivky chilli papričku nebo kajenský pepř.

Nejčastější dotazy k velikonoční nádivce

  • Jaké maso je nejlepší na velikonoční nádivku?
    • Tradičně se používá uzené maso, ale můžete použít i vařené nebo pečené maso.
  • Jaké bylinky se hodí do velikonoční nádivky?
  • Jak dlouho se peče velikonoční nádivka?
    • Doba pečení závisí na velikosti pekáče a na výkonu trouby. Obvykle se peče 30-45 minut na 170-180 °C.
  • Jak skladovat velikonoční nádivku?
    • Upečenou nádivku můžete skladovat v lednici 2-3 dny.
  • Může se velikonoční nádivka zamrazit?
    • Ano, upečenou nádivku můžete zamrazit. Po rozmrazení ji ohřejte v troubě nebo mikrovlnné troubě.

Historie a tradice velikonoční nádivky

Velikonoční nádivka má své kořeny v lidové kuchyni a je úzce spjata s oslavou jara a Velikonoc. Tradičně se připravovala z masa, které zbylo po zabijačce, a z jarních bylinek, které symbolizovaly nový život. Dnes je nádivka oblíbeným pokrmem, který se podává jako součást velikonočního menu.

Užijte si Velikonoce s touto tradiční a lahodnou nádivkou, která provoní Váš domov vůní jara. Nezapomeňte na kvalitní koření a bylinky, které dodají Vašemu pokrmu tu pravou chuť. V našem e-shopu Levnékoření.cz najdete široký výběr bylinek a koření, které Vám pomohou připravit dokonalé velikonoční pokrmy.

Nenechte si ujít naši nabídku a objednejte si koření a bylinky na velikonoční nádivku ještě dnes!