Zajímavá fakta o koření, které jste možná nevěděli

Víte, že koření nebylo vždy jen o chuti? Ponořte se s námi do historie a odhalte zajímavá fakta o koření, která jste možná nevěděli. Od starověkých léčebných praktik po nečekané využití v kosmetice a obchodu, koření hrálo klíčovou roli v lidské historii. Připravte se na překvapivé odhalení o vašich oblíbených kuchyňských pomocnících a zjistěte, jak mohou koření ovlivnit vaše zdraví a pohodu.
10 zajímavých fakt o koření a bylinkách
- Pepřové květy byly používány k okořenění pokrmů už před více než 4000 lety, již ve 4. století před naším letopočtem popisují starověké texty například pepř, který se používal nejen pro Indické hody.
- Názvy mnoha směsí koření jsou různými přesmyčkami z exotických jazyků, většinou tam kde koření vzniklo. Například směs koření na Chimichurri.
- Lidé v mnoha zemích označují názvem „masala“ jeden samotný druhy koření. Ve skutečnosti je slovo masala volně přeložitelné jako koření a existuje ho nespočet variací. Masala může obsahovat v podstatě jakékoliv koření a vždy dostává druhý název, například: Chicken masala (tedy koření na kuře) nebo Garam masala (zemitá a voňavá směs koření) nebo další jako Tandori (protože se při zpracování používá nádoba Tandoor), Chai, Tikka a mnoho dalších známých druhů koření s názvem masala.
- Čínské koření pěti vůní (nebo také pěti chutí) není pojmenované po množství ingrediencí, ale ve skutečnosti po množství chutí, tedy: kyselá, hořká, slaná, sladká, štiplavá. Myšlenka kombinace tohoto koření s pěti chutěmi má vytvořit rovnováhu.
- Je nám známo, že bylinky pochází z lístků rostlin, ale koření pochází například z kůry, květů, pupenů, kořenů, plodů a semen. To znamená, že můžeme z jedné rostliny získat několik možných variant produktu s naprosto odlišnou chutí a možnostmi přípravy. Jednou z takových rostlin je například Koriandr, kde se hojně využívají čerstvé listy, pak semena i kořen a všechny části této rostliny mají jinou chuť i vůni. Nejinak je na tom také například Pískavice (řecké seno), kde se podobně jako u koriandru využívají jak lístky, tak i semena.
- Paprika má vyšší obsah vitamínu C než citrón a to dokonce i v sušeném stavu! A navíc je velkým zdrojem antioxidantů.
- Muškátový oříšek obsahuje mnoho psychotropních látek a ve vysokých dávkách navozuje halucinace, bludy, deprese a mohou se vyskytnout i pocity beznaděje a stresu. Opatrně s ním tedy, ne nadarmo se říká jen špetka.
- Stejně tak jako muškátový oříšek, je nebezpečný i Šafrán, smrtelná dávka šafránu je pouhých 10 gramů, takže jej užívejte jako šafránu.
- Drtivá většina druhů koření jsou ve vysoké míře pro lidský organismus velice toxické, ale při správném a ukázněném užívání spíše pomáhají, nežli škodí, jsou totiž plné antioxidantů, vitamínů a minerálů.
- Kurkuma je překvapivě účinná proti příznakům Alzheimerovy choroby, což dokázaly mnohé výzkumy a přesto se, k její léčbě nebo k potlačení této choroby nepoužívá.