Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601

Majoránka

Majoránka zahradní (Origanum majorana, syn. Majorana hortensis), Majoránka sušená, Majoránka drhnutá

Majoránka

Majoránka se používá jako kořenící přípravek hlavně do polévek, omáček a je nedílnou součástí českých jídel a tradic. V české kuchyni je nezbytnou přísadou a dochucovadlem například při zabijačkových hodech. V tradiční české kuchyni pak nesmí chybět například v sekané, v gulášové polévce nebo v bramboráku.

Zobrazit kompletní specifikaci bylinky Majoránka

Přečtěte si více o Majoránce



Vyberte balení a vložte do košíku

Rodinné balení (25 g)

20 Kč

ks

Cena s DPH za balení: 25 g
Cena na stánku: 25 Kč

Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)

XXL Balení (200 g)

150 Kč

ks

Cena s DPH za balení: 200 g
Cena na stánku: 200 Kč

Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)

GASTRO Balení (1 kg)

700 Kč

ks

Cena s DPH za balení: 1 kg
Cena na stánku: 1 000 Kč

Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)

25 kg Pytel (25 kg)

2 640 Kč

ks

Cena s DPH za balení: 25 kg
Cena na stánku: Nedostupné

Dostupnost: Máte zájem o toto balení? Kontaktujte nás!





Kompletní informace o Majoránce

S Majoránkou se dnes setkáváme velice často, je to jedna z nejběžnějších bylinek co u nás v České republice zdomácněla, a která slouží nejen jako koření, ale i jako léčivá bylina. Zajímavá fakta a informace o této krásné bylince naleznete níže.

Vědecká klasifikace

Říše: rostliny (Plantae)
Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řád: hluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Podčeleď: Nepetoideae
Rod: dobromysl (Origanum)

Další názvy a jména Majoránky

Česky: Majoránka zahradní, Majoránka, Marojánka, Voněklas, Červená lebeda, Mysl domácí, Dobrotnice, Zimní majoránka, Pamajorán
Latinsky: Origanum majorana, syn. Majorana hortensis
Anglicky: Marjoram

Chuť a vůně Majoránky

Chuť Majoránky je velmi specifická a velmi aromatická, obsahuje totiž velké množství vonných olejů - silic, které uvolňují mnoho chuťových i aromatických látek.

Chuť je výrazně kořeněná, lehce nahořklá a květová. Aroma je lehce nasládlé a voní někdy až anýzově a citrusově.

Používané části rostliny

Tradičně se používají hlavně lístky, ale zde se používají hojně i květy, které obsahují několikanásobek chuti a aroma oproti lístkům. Samotné svazky, snítky s větvičkami a stonky používáme vcelku, tak abychom je mohli z případných pokrmů vyjmout.

Použití Majoránky v kuchyni a v gastronomii

Majoránka má velmi široké užití a v tradiční české kuchyni ho používáme k dochucení polévek (například gulášové polévky nebo česnečky), také k dochucení omáček, a hlavně k dochucení mletých mas, kde dominují karbanátky a domácí sekaná pečeně.

Majoránku skvěle upotřebíte také do salátových zálivek a různých dipů a k majoránkové omáčce, která se hodí k rybím pokrmům. Neocenitelná je také při dochucování paštik a luštěninových pokrmů. A samozřejmě nesmíme zapomenout na klasické čské bramboráky, kde má Majoránka nezastupitelnou roli!

Majoránka se také používá do nepřeberného množství kořenících směsí, kde dominují dominuje například Provensálské koření nebo koření na zabíjačku.

Recepty s Majoránkou

Léčivé účinky Majoránky

Majoránka je nejen v kuchyni paní „královnou“, ale již staří Egypťané a Řekové věděli, že majoránku je vhodné konzumovat v odvarech nebo používat různé tinktury, a to nejen na podporu trávení, ale i na podrážděný žaludek, na různé otoky a kožní potíže.

Podobně jako kmín, fenykl nebo anýz působí proti nadýmání, dále uvolňuje křeče, posiluje nervový systém, posiluje dělohu a pomáhá při nachlazení, kašli, rýmě a bolestech hlavy. Pomáhá také upravit a spánkový režim.

Majoránkový čaj by se neměl konzumovat v těhotenství.

Historie a zeměpisný původ Majoránky

Původně bylinka ze Středomoří a Turecka, která rostla v teplém a suchém podnebí celoročně jako součást nízkých porostů se dostala do střední Evropy (a zbytku Evropy) až během křižáckých výprav.

Její původ je tedy pravděpodobně ze teplého Středomoří a Asie a mnohé zdroje uvádí, že Majoránku pěstovali už staří Římané, Řekové a Egypťané. Cenili si ji spíše pro její léčivé účinky a jako koření byla pro ně téměř nepoužitelná.

Pěstování, zpracování a sklízení Majoránky

Pokud budete sít Majoránku na svou zahrádku, pak ji vyberte teplé a prosluněné místo, které je chráněné před větrem. Pokud si nejste jisti bohatostí půdy na živiny, můžete Majoránku bez obav přihnojovat organickými hnojivy nebo například banánovými slupkami, které jsou velkým zdrojem živin pro jakoukoliv bylinku a rostliny vůbec.

Majoránka je původně ve Středozemí trvalou rostlinkou, ale v našich podmínkách hůře odolává zimě, proto se pěstuje téměř výhradně jako letnička, ale je možné ji bez obav vyjmout (i částečně) ze záhonku a přesunout ve vlastním balu do květináče. Takto pak může přečkat zimu někde v zimní zahradě, kde nebudou žádné mrazíky.

Majoránka ze semen se sází v průběhu dubna, když se začne projevovat jaro a sázíme ji po několika rostlinkách s dostatečným prostorem, protože se ráda rozšiřuje do svého okolí.

Majoránku pak sklízíme v plném růstu kdykoliv, kdy se nám hodí a pak až na konci sezony před prvními mrazíky ji můžeme sklidit celou (i s květy) a sušíme ji na suchém a stinném místě v malých trsech. Postupné a pomalé sušení je velmi důležité, protože pokud tento proces urychlíme, tak majoránka ztrácí na vonných látkách, což se projeví negativně v našich pokrmech.

Další zajímavá fakta o Majoránce

  • Mimo mnoho jiných vitamínů a minerálů Majoránka obsahuje i velké množství vitamínu C.
  • Ve středověku se často používala před, po i během svatebního obřadu, věřilo se že přináší štěstí a lásku novomanželům. S tímto zvykem je možné se setkat i dnes.
  • Majoránka se používala také jako přísada do šňupacího tabáku, což mělo zjemnit štiplavost tehdejších směsí.
  • Tato bylinka je tak rozšířená, že zdomácněla i v Africe a v mnoha pokrmech ji snadno objevíte..
  • Dalších mnoho zajímavostí a informací naleznete také v našem článku "Majoránka - královna bylinek".

Kořenící směsi s Majoránkou

Obsah balení

Balení obsahuje pouze sušenou a drhnutou Majoránku v gramáži, které jste si zvolili ve vaší objednávce. Balíčky s kořením, kořenícími směsi a bylinkami jsou zatavené v kvalitní gastrosáčcích. Alergneny: Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.

Související produkty

Petržel sušená

Petržel sušená

25 g    20 Kč
Cena na stánku: 25 Kč

Detail koření
KOUPIT
Tymián

Tymián

25 g    24 Kč
Cena na stánku: 30 Kč

Detail koření
KOUPIT
Pažitka sušená

Pažitka sušená

25 g    40 Kč
Cena na stánku: 50 Kč

Detail koření
KOUPIT
Pískavice mletá

Pískavice mletá

25 g    28 Kč
Cena na stánku: 35 Kč

Detail koření
KOUPIT
Oregáno

Oregáno

25 g    20 Kč
Cena na stánku: 25 Kč

Detail koření
KOUPIT
Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo

Majoránka

[x] Zavřít majoranka.jpg

Majoránka

[x] Zavřít
Našli jste někde lepší cenu?

Cookies