Cena
32 Kč

Cena na stánku
40 Kč

Ušetříte
20% (8 Kč)

Varianta neexistuje

Skladem
ks

Arabské koření je aromatická směs inspirovaná bohatou kuchyní Blízkého východu, ideální pro dochucení široké škály pokrmů a přenesení atmosféry orientu na Váš stůl.

✔ Komplexní chuť: Směs teplého koření a jemné pikantnosti.
✔ Všestranné použití: Perfektní pro maso (jehněčí, kuřecí), zeleninu, rýži a omáčky.
✔ Autentický zážitek: Bohatství Blízkého východu ve své Vaší kuchyni.
Více

Arabské koření

Chuť a vůně Arabského koření
Pálivost Arabského koření (1-5)
Využití Arabského koření v kuchyni
Tipy a rady
Často kladené dotazy k Arabskému koření
Léčivé účinky jednotlivých surovin Arabského koření
Původ a historie Arabského koření
Více o koření orientální kuchyně 


Přeneste se do světa orientální kuchyně s naším Arabským kořením! Tato jedinečná směs koření, inspirovaná tradičními recepturami Blízkého východu, dodá Vašim pokrmům exotickou chuť a aroma. Ať už jste zkušený kuchař, nebo začátečník, Arabské koření je skvělou volbou pro snadné a chutné dochucení Vašich jídel.

Nabízíme koření nejen v běžných spotřebitelských baleních, ale také ve větších variantách za výhodnou cenu určených pro profesionální použití:
Gastro balení 1 kg – ideální pro menší gastro provozy a restaurace.
Velké pytle 25 kg – pro větší provozovny, jídelny a výrobny za ještě výhodnější cenu.

Chuť a vůně Arabského koření

Arabské koření se vyznačuje intenzivní, kořeněnou a lehce pikantní chutí. V jeho aroma se snoubí teplé tóny koření jako je kmín, koriandr a kurkuma s jemně pikantními tóny chilli a pepře.

Pálivost Arabského koření (1-5)

pálivost stupeň 2

Pálivost Arabského koření je mírná 2. Chilli dodává pokrmům příjemnou špetku pálivosti, která podtrhuje chuť ostatních ingrediencí.

Využití Arabského koření v kuchyni

Arabské koření je velmi všestranné a používá se k dochucení široké škály jídel z orientální kuchyně, zejména z oblasti Blízkého východu a severní Afriky. Zde je několik příkladů jídel, kde se Arabské koření často uplatňuje:

Maso 

Harira

Jehněčí: Tradičně se používá k dochucení jehněčího masa v různých úpravách, jako jsou pečeně, dušené maso nebo grilované špízy (např. šašliky inspirované arabskou kuchyní).
Hovězí: Vhodné pro dochucení hovězího masa na dušení, pečení nebo do mletých směsí.
Kuřecí: Výborné pro marinování a dochucení kuřecích kousků na grilování, pečení nebo do různých dušených pokrmů.
Ryby a mořské plody: Může se použít k ochucení ryb a mořských plodů před pečením nebo grilováním.

Zelenina

Dušená zelenina: Dodá chuť dušené zelenině, jako je lilek, cuketa, rajčata nebo paprika.
Grilovaná zelenina: Oživí chuť grilované zeleniny.
Zeleninové saláty: Může se použít jako součást dresinků nebo přímo na dochucení salátů.
Obiloviny a luštěniny:

MujaddaraOmáčky a dipy

Omáčky na bázi jogurtu: Dodá pikantní a aromatickou chuť jogurtovým dipům.
Tahini omáčka: Může být součástí nebo se používá k dochucení tahini omáčky.
Marinády: Je ideální pro přípravu marinád na maso a zeleninu.

Další pokrmy

Rýže: Používá se k dochucení rýže, která se často podává jako příloha k masitým pokrmům (např. arabská rýže).
Bulgur: Stejně jako rýže, i bulgur získá s tímto kořením zajímavou chuť.
Luštěniny: Může se přidávat do pokrmů z čočky, fazolí nebo cizrny.
Kuskus: Používá se k dochucení kuskusu, který je oblíbenou přílohou v severoafrické kuchyni.

Některé konkrétní typy jídel, kde se Arabské koření často vyskytuje

Libanon / Levanta

  • Shawarma: Je marinované maso (kuře, hovězí, jehněčí) pečené na rožni, často ochucené podobnými směsmi (kurkuma, kmín, koriandr, paprika, česnek).
  • Falafel: Arabské koření může být součástí směsi na falafel, dodávající mu charakteristickou chuť.
  • Hummus: Cizrnová pomazánka, často doplněná o špetku papriky, kmínu a česneku.
  • Mujaddara: Tradiční arabské jídlo z čočky, rýže a smažené cibulky.

Maroko

  • Tajine:  Ačkoliv se složení může lišit, podobné směsi koření jsou základem mnoha marockých tajinů s masem a zeleninou.
  • Couscous: Pšeničná krupice podávaná se zeleninou a masem, často ochucená podobnou směsí.
  • Harira: Hustá marocká polévka z čočky, cizrny, rajčat a masa, bohatě ochucená směsí koření jako kurkuma, skořice, koriandr a kmín, podávaná často během ramadánu.

Egypt

  • Koshari: Národní jídlo z těstovin, čočky a rýže s pikantní rajčatovou omáčkou.
  • Ful medames: Tradiční egyptské jídlo z pomalu vařených fazolek fava (bobů), které se podávají teplé a dochucují se olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou, kmínem a někdy i petrželí či vajíčkem.

Arabský poloostrov

  • Kebab: Grilované maso na špízu (hovězí, jehněčí, kuřecí), marinované v podobné směsi.
  • Šiš Kebab:  Klasické kousky masa na špejli, marinované s paprikou, česnekem, pepřem, kurkumou.
  • Šašliky: Obdobné kebabu, oblíbené i na Balkáně a v arabských zemích.
  • Kufte (Kofta): Masové kuličky nebo válečky z mletého masa, dochucené kmínem, koriandrem, česnekem a paprikou.
  • Kabsa / Mandi: Rýžový pokrm s masem, podobný biryani, s kurkumou, skořicí, kmínem, pepřem a kardamomem.

Turecko / Arabská Anatolie

  • Kebaby: Různé druhy grilovaného masa s paprikou, kmínem, česnekem, cibulí a pepřem.
  • Menemen: Vajíčka na cibuli, rajčatech a paprice s česnekem a kořením.

Falafel: Recept

Porce: asi 20 kuliček (pro 4 osoby) | Příprava: 20 minut + 12 hod. namáčení cizrny + 1 hod. odpočinek | Vaření: 10-15 minut

Ingredience 

falafel

  • 200 g suché cizrny (nepoužívejte z konzervy, je už vařená a falafel by nedržel!)

  • 1 menší cibule (nebo 3 šalotky)

  • 4 stroužky česneku

  • Velká hrst čerstvé petrželky

  • Velká hrst čerstvého nebo lžíce sušeného listu koriandru  

  • 2 lžičky Arabského koření
  • 1 lžička prášku do pečiva (nebo jedlé sody)

  • 2 lžíce hladké mouky (pšeničné, cizrnové nebo jiné)

  • sůl podle chuti
  • Olej na smažení (slunečnicový nebo řepkový)

Postup

falafel usmažené

1. Namočení cizrny (Den předem)

Cizrnu důkladně propláchněte a namočte do studené vody alespoň na 12 hodin (ideálně přes noc). Vody musí být dostatek, protože cizrna nabobtná. Cizrnu nevařte!

2. Příprava směsi

Druhý den cizrnu slijte a nechte dobře okapat.

  1. Do mixéru (nebo food processoru) vložte cizrnu, nahrubo nasekanou cibuli, česnek, petrželku a koriandr.

  2. Přidejte Arabské koření,  sůl a mouku.

  3. Vše rozmixujte (sekáček, food processor). Mixujte jen tak dlouho, dokud nevznikne hrubší, vlhká pasta, která drží pohromadě (nemá to být jemná kaše).

  4. Směs přesuňte do mísy, přidejte prášek do pečiva a promíchejte.

  5. Nechte odpočinout v lednici minimálně 1 hodinu. To pomůže, aby kuličky při smažení držely tvar.

3. Tvarování a smažení (nebo pečení)

  1. Z těsta tvarujte mokrýma rukama malé kuličky (asi jako vlašský ořech) nebo placičky.

  2. Smažení: Ve vyšším hrnci rozpalte dostatek oleje (falafel by měl v oleji plavat, tzn. asi 2-3 cm). Smažte v menších dávkách na středním plameni, dokud nejsou kuličky krásně zlatohnědé a křupavé (asi 3-4 minuty). Hotové falafely odkládejte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku.

  3. Volitelné pečení: Pro zdravější verzi pečte v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem při 200 °C asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé. Můžete je v polovině otočit a zlehka potřít olejem.


Tipy na servírování

Falafel podávejte teplý. Skvěle chutná:

  • V pita chlebu s listovým salátem, rajčaty, okurkami a červenou cibulí.

  • S humusem (cizrnová pomazánka) nebo Tahini dresinkem (sezamová pasta smíchaná s citronovou šťávou a trochou vody).

  • S jogurtovým dresinkem s česnekem.

Tipy a rady

Arabské koření můžete použít k dochucení různých pokrmů podle své chuti.
Experimentujte s různými kombinacemi koření a přísad.
Pro jemnější chuť můžete snížit množství koření.

Často kladené dotazy k Arabskému koření

Je Arabské koření pálivé? Arabské koření má mírnou pálivost (2-3).
K čemu se Arabské koření používá? Používá se k dochucení masa, zeleniny, rýže, omáček a dipů.
Jaké jsou hlavní ingredience Arabského koření? Arabské koření obsahuje kmín, koriandr, kurkumu, chilli, pepř, česnek, cibuli a další koření.

arabské kořeníLéčivé účinky jednotlivých surovin Arabského koření

Kmín římský: Má protizánětlivé a trávicí účinky.
Koriandr: Je bohatý na antioxidanty a vitamíny.
Kurkuma: Má protizánětlivé a antioxidační účinky.
Chilli: Podporuje trávení a metabolismus.
Česnek: Má antibakteriální a imunostimulační účinky.

Je však důležité si uvědomit, že množství obsažených látek v koření je malé a nelze je považovat za primární zdroj léčivých účinků.
Důležité upozornění: Tyto informace jsou obecné a nenahrazují odborné lékařské rady.

Původ a historie Arabského koření

Arabské koření není jedinou konkrétní směsí, ale spíše souhrnným označením pro směsi koření inspirované tradičními kulinářskými postupy a chutěmi zemí Blízkého východu a severní Afriky. Jeho složení se může lišit v závislosti na regionu a tradicích, ale vždy obsahuje kombinaci koření, která dodává pokrmům charakteristickou chuť a aroma. Jeho vznik je úzce spjat s bohatou historií obchodu s kořením a kulturními výměnami v této oblasti.

Původ a historie:

  • Starověké kořeny: Používání koření v oblasti Blízkého východu sahá hluboko do starověku. Koření nebylo jenom dochucovadlem, ale také mělo významnou roli v medicíně a při náboženských obřadech.
  • Obchodní cesty: Blízký východ byl historicky křižovatkou významných obchodních cest, jako byla Hedvábná stezka a Cesta koření. Díky tomu se do této oblasti dostávalo koření z Asie, Afriky i Středomoří.
  • Lokální tradice: Každá kultura a region v oblasti Blízkého východu si vyvinula své vlastní charakteristické směsi koření, které odrážely dostupné suroviny a místní kulinářské preference. Tyto směsi se předávaly z generace na generaci.
  • Inspirace: Arabské koření jako takové vzniklo jako adaptace a kombinace těchto tradičních směsí s cílem vytvořit harmonickou a charakteristickou chuť, která je typická pro arabskou kuchyni.

Více o koření orientální kuchyně 

Ras el Hanout: Tajemství chuti marocké kuchyně
Mexické a Arabské koření
Garam Masala: Hřejivé srdce indické kuchyně

Objevte kouzlo orientální kuchyně s naším Arabským kořením! Objednejte si ho ještě dnes na Levnékoření.cz a vychutnejte si exotické chutě ve svých vlastních pokrmech.

Složení: curry, hořčice, pískavice, sůl 21%, kurkuma, skořice, koriandr, kmín, chilli, pepř černý, E621, paprika sladká, cibule, petržel, česnek, saturejka.
Může obsahovat stopy alergenu lepku,sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.
Země původu: ČR