Arabské koření je aromatická směs inspirovaná bohatou kuchyní Blízkého východu, ideální pro dochucení široké škály pokrmů a přenesení atmosféry orientu na Váš stůl.
✔ Komplexní chuť: Směs teplého koření a jemné pikantnosti.
✔ Všestranné použití: Perfektní pro maso (jehněčí, kuřecí), zeleninu, rýži a omáčky.
✔ Autentický zážitek: Bohatství Blízkého východu ve své Vaší kuchyni.
Více
Arabské koření
Chuť a vůně Arabského koření
Pálivost Arabského koření (1-5)
Využití Arabského koření v kuchyni
Tipy a rady
Často kladené dotazy k Arabskému koření
Léčivé účinky jednotlivých surovin Arabského koření
Původ a historie Arabského koření
Více o koření orientální kuchyně
Přeneste se do světa orientální kuchyně s naším Arabským kořením! Tato jedinečná směs koření, inspirovaná tradičními recepturami Blízkého východu, dodá Vašim pokrmům exotickou chuť a aroma. Ať už jste zkušený kuchař, nebo začátečník, Arabské koření je skvělou volbou pro snadné a chutné dochucení Vašich jídel.
Nabízíme koření nejen v běžných spotřebitelských baleních, ale také ve větších variantách za výhodnou cenu určených pro profesionální použití:
Gastro balení 1 kg – ideální pro menší gastro provozy a restaurace.
Velké pytle 25 kg – pro větší provozovny, jídelny a výrobny za ještě výhodnější cenu.
Chuť a vůně Arabského koření
Arabské koření se vyznačuje intenzivní, kořeněnou a lehce pikantní chutí. V jeho aroma se snoubí teplé tóny koření jako je kmín, koriandr a kurkuma s jemně pikantními tóny chilli a pepře.
Pálivost Arabského koření (1-5)

Pálivost Arabského koření je mírná 2. Chilli dodává pokrmům příjemnou špetku pálivosti, která podtrhuje chuť ostatních ingrediencí.
Využití Arabského koření v kuchyni
Arabské koření je velmi všestranné a používá se k dochucení široké škály jídel z orientální kuchyně, zejména z oblasti Blízkého východu a severní Afriky. Zde je několik příkladů jídel, kde se Arabské koření často uplatňuje:
Maso
Jehněčí: Tradičně se používá k dochucení jehněčího masa v různých úpravách, jako jsou pečeně, dušené maso nebo grilované špízy (např. šašliky inspirované arabskou kuchyní).
Hovězí: Vhodné pro dochucení hovězího masa na dušení, pečení nebo do mletých směsí.
Kuřecí: Výborné pro marinování a dochucení kuřecích kousků na grilování, pečení nebo do různých dušených pokrmů.
Ryby a mořské plody: Může se použít k ochucení ryb a mořských plodů před pečením nebo grilováním.
Zelenina
Dušená zelenina: Dodá chuť dušené zelenině, jako je lilek, cuketa, rajčata nebo paprika.
Grilovaná zelenina: Oživí chuť grilované zeleniny.
Zeleninové saláty: Může se použít jako součást dresinků nebo přímo na dochucení salátů.
Obiloviny a luštěniny:
Omáčky a dipy
Omáčky na bázi jogurtu: Dodá pikantní a aromatickou chuť jogurtovým dipům.
Tahini omáčka: Může být součástí nebo se používá k dochucení tahini omáčky.
Marinády: Je ideální pro přípravu marinád na maso a zeleninu.
Další pokrmy
Rýže: Používá se k dochucení rýže, která se často podává jako příloha k masitým pokrmům (např. arabská rýže).
Bulgur: Stejně jako rýže, i bulgur získá s tímto kořením zajímavou chuť.
Luštěniny: Může se přidávat do pokrmů z čočky, fazolí nebo cizrny.
Kuskus: Používá se k dochucení kuskusu, který je oblíbenou přílohou v severoafrické kuchyni.
Některé konkrétní typy jídel, kde se Arabské koření často vyskytuje
Libanon / Levanta
- Shawarma: Je marinované maso (kuře, hovězí, jehněčí) pečené na rožni, často ochucené podobnými směsmi (kurkuma, kmín, koriandr, paprika, česnek).
- Falafel: Arabské koření může být součástí směsi na falafel, dodávající mu charakteristickou chuť.
- Hummus: Cizrnová pomazánka, často doplněná o špetku papriky, kmínu a česneku.
- Mujaddara: Tradiční arabské jídlo z čočky, rýže a smažené cibulky.
Maroko
- Tajine: Ačkoliv se složení může lišit, podobné směsi koření jsou základem mnoha marockých tajinů s masem a zeleninou.
- Couscous: Pšeničná krupice podávaná se zeleninou a masem, často ochucená podobnou směsí.
- Harira: Hustá marocká polévka z čočky, cizrny, rajčat a masa, bohatě ochucená směsí koření jako kurkuma, skořice, koriandr a kmín, podávaná často během ramadánu.
Egypt
- Koshari: Národní jídlo z těstovin, čočky a rýže s pikantní rajčatovou omáčkou.
- Ful medames: Tradiční egyptské jídlo z pomalu vařených fazolek fava (bobů), které se podávají teplé a dochucují se olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou, kmínem a někdy i petrželí či vajíčkem.
Arabský poloostrov
- Kebab: Grilované maso na špízu (hovězí, jehněčí, kuřecí), marinované v podobné směsi.
- Šiš Kebab: Klasické kousky masa na špejli, marinované s paprikou, česnekem, pepřem, kurkumou.
- Šašliky: Obdobné kebabu, oblíbené i na Balkáně a v arabských zemích.
- Kufte (Kofta): Masové kuličky nebo válečky z mletého masa, dochucené kmínem, koriandrem, česnekem a paprikou.
- Kabsa / Mandi: Rýžový pokrm s masem, podobný biryani, s kurkumou, skořicí, kmínem, pepřem a kardamomem.
Turecko / Arabská Anatolie
- Kebaby: Různé druhy grilovaného masa s paprikou, kmínem, česnekem, cibulí a pepřem.
- Menemen: Vajíčka na cibuli, rajčatech a paprice s česnekem a kořením.
Falafel: Recept
Porce: asi 20 kuliček (pro 4 osoby) | Příprava: 20 minut + 12 hod. namáčení cizrny + 1 hod. odpočinek | Vaření: 10-15 minut
Ingredience
-
200 g suché cizrny (nepoužívejte z konzervy, je už vařená a falafel by nedržel!)
-
1 menší cibule (nebo 3 šalotky)
-
4 stroužky česneku
-
Velká hrst čerstvé petrželky
-
Velká hrst čerstvého nebo lžíce sušeného listu koriandru
- 2 lžičky Arabského koření
-
1 lžička prášku do pečiva (nebo jedlé sody)
-
2 lžíce hladké mouky (pšeničné, cizrnové nebo jiné)
- sůl podle chuti
-
Olej na smažení (slunečnicový nebo řepkový)
Postup
1. Namočení cizrny (Den předem)
Cizrnu důkladně propláchněte a namočte do studené vody alespoň na 12 hodin (ideálně přes noc). Vody musí být dostatek, protože cizrna nabobtná. Cizrnu nevařte!
2. Příprava směsi
Druhý den cizrnu slijte a nechte dobře okapat.
-
Do mixéru (nebo food processoru) vložte cizrnu, nahrubo nasekanou cibuli, česnek, petrželku a koriandr.
-
Přidejte Arabské koření, sůl a mouku.
-
Vše rozmixujte (sekáček, food processor). Mixujte jen tak dlouho, dokud nevznikne hrubší, vlhká pasta, která drží pohromadě (nemá to být jemná kaše).
-
Směs přesuňte do mísy, přidejte prášek do pečiva a promíchejte.
-
Nechte odpočinout v lednici minimálně 1 hodinu. To pomůže, aby kuličky při smažení držely tvar.
3. Tvarování a smažení (nebo pečení)
-
Z těsta tvarujte mokrýma rukama malé kuličky (asi jako vlašský ořech) nebo placičky.
-
Smažení: Ve vyšším hrnci rozpalte dostatek oleje (falafel by měl v oleji plavat, tzn. asi 2-3 cm). Smažte v menších dávkách na středním plameni, dokud nejsou kuličky krásně zlatohnědé a křupavé (asi 3-4 minuty). Hotové falafely odkládejte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku.
-
Volitelné pečení: Pro zdravější verzi pečte v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem při 200 °C asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé. Můžete je v polovině otočit a zlehka potřít olejem.
Tipy na servírování
Falafel podávejte teplý. Skvěle chutná:
-
V pita chlebu s listovým salátem, rajčaty, okurkami a červenou cibulí.
-
S humusem (cizrnová pomazánka) nebo Tahini dresinkem (sezamová pasta smíchaná s citronovou šťávou a trochou vody).
-
S jogurtovým dresinkem s česnekem.
Tipy a rady
Arabské koření můžete použít k dochucení různých pokrmů podle své chuti.
Experimentujte s různými kombinacemi koření a přísad.
Pro jemnější chuť můžete snížit množství koření.
Často kladené dotazy k Arabskému koření
Je Arabské koření pálivé? Arabské koření má mírnou pálivost (2-3).
K čemu se Arabské koření používá? Používá se k dochucení masa, zeleniny, rýže, omáček a dipů.
Jaké jsou hlavní ingredience Arabského koření? Arabské koření obsahuje kmín, koriandr, kurkumu, chilli, pepř, česnek, cibuli a další koření.
Léčivé účinky jednotlivých surovin Arabského koření
Kmín římský: Má protizánětlivé a trávicí účinky.
Koriandr: Je bohatý na antioxidanty a vitamíny.
Kurkuma: Má protizánětlivé a antioxidační účinky.
Chilli: Podporuje trávení a metabolismus.
Česnek: Má antibakteriální a imunostimulační účinky.
Je však důležité si uvědomit, že množství obsažených látek v koření je malé a nelze je považovat za primární zdroj léčivých účinků.
Důležité upozornění: Tyto informace jsou obecné a nenahrazují odborné lékařské rady.
Původ a historie Arabského koření
Arabské koření není jedinou konkrétní směsí, ale spíše souhrnným označením pro směsi koření inspirované tradičními kulinářskými postupy a chutěmi zemí Blízkého východu a severní Afriky. Jeho složení se může lišit v závislosti na regionu a tradicích, ale vždy obsahuje kombinaci koření, která dodává pokrmům charakteristickou chuť a aroma. Jeho vznik je úzce spjat s bohatou historií obchodu s kořením a kulturními výměnami v této oblasti.
Původ a historie:
- Starověké kořeny: Používání koření v oblasti Blízkého východu sahá hluboko do starověku. Koření nebylo jenom dochucovadlem, ale také mělo významnou roli v medicíně a při náboženských obřadech.
- Obchodní cesty: Blízký východ byl historicky křižovatkou významných obchodních cest, jako byla Hedvábná stezka a Cesta koření. Díky tomu se do této oblasti dostávalo koření z Asie, Afriky i Středomoří.
- Lokální tradice: Každá kultura a region v oblasti Blízkého východu si vyvinula své vlastní charakteristické směsi koření, které odrážely dostupné suroviny a místní kulinářské preference. Tyto směsi se předávaly z generace na generaci.
- Inspirace: Arabské koření jako takové vzniklo jako adaptace a kombinace těchto tradičních směsí s cílem vytvořit harmonickou a charakteristickou chuť, která je typická pro arabskou kuchyni.
Více o koření orientální kuchyně
Ras el Hanout: Tajemství chuti marocké kuchyně
Mexické a Arabské koření
Garam Masala: Hřejivé srdce indické kuchyně
Objevte kouzlo orientální kuchyně s naším Arabským kořením! Objednejte si ho ještě dnes na Levnékoření.cz a vychutnejte si exotické chutě ve svých vlastních pokrmech.
Složení: curry, hořčice, pískavice, sůl 21%, kurkuma, skořice, koriandr, kmín, chilli, pepř černý, E621, paprika sladká, cibule, petržel, česnek, saturejka.
Může obsahovat stopy alergenu lepku,sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.
Země původu: ČR










