Bazalka - Výběr balení: 25 g


Cena
20 Kč

Cena na stánku
25 Kč

Ušetříte
20% (5 Kč)

Varianta neexistuje

Skladem
ks

Bazalka je v kuchyni velice neocenitelnou bylinou s širokým využitím. Je chutnou a voňavou přísadou do salátů, čerstvé zeleniny nebo i do mletých mas a omáček. Bazalka je jednou ze základní surovinou v italské kuchyni a používá se u receptů, kde jsou základem rajčata nebo sýr mozzarella a je nedílnou součástí omáček pesto. Více

Kompletní informace o Bazalce

Vědecká klasifikace
Chuť a vůně Bazalky
Použití Bazalky v kuchyni a v gastronomii
Recepty s Bazalkou
Léčivé účinky Bazalky
Pěstování, zpracování a sklízení Bazalky
Bazalka - její kultivary a odrůdy
Další zajímavá fakta o Bazalce
Kořenící směsi s Bazalkou

Kdo by neznal bylinku Bazalka, jako by nebyl … Tato skvělá, aromatická a chutná bylina patří neodmyslitelně k italské a francouzské kuchyni. Bazalku oceníme všude tam, kde chceme docílit čerstvosti a neotřelé chuti. Používáme ji na těstoviny, do pesta, k sýrům i k mletým masům. Bazalka má velmi široké využití jak v bylinkářství, léčitelství a v neposlední řadě i v kuchyni, a i v té české kuchyni má nezastupitelné místo.

Vědecká klasifikace

Říše: rostliny (Plantae)
Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řád: hluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Podščeleď: Nepetoideae
Rod: bazalka (Ocimum)

Další názvy a jména Bazalky

Česky: Bazalka
Latinsky: Ocimum basilicum
Anglicky: Basil

Chuť a vůně Bazalky

Bazalka voní čerstvě a svěže, má až peprmintové, ovocné a citrusové aroma. Chuť může být velmi intenzivní a lehce zemitá, záleží na stáří lístků. V každém případě osvěží každý pokrm. Chuť a vůně sušené bazalky je méně intenzivní, ale to na její kvalitě rozhodně neubírá.

Používané části rostliny

Bazalka se kromě kořenů dá využít celá, drobné stonky a jemné větvičky se dají využít do pomazánek i polévek, ale samozřejmě jemně nasekané. Bazalka se ale pěstuje hlavně kvůli lístkům, které se používají především čerstvé.

Použití Bazalky v kuchyni a v gastronomii

Bazalka se v kuchyni využívá především čerstvá ale i sušená bazalka je v gastronomii oblíbená pro svou univerzálnost a schopnost dodat pokrmům charakteristickou chuť a vůni. Zde jsou některé z jejích hlavních výhod:

  • Dlouhá trvanlivost: Sušená bazalka má delší trvanlivost než čerstvá, což umožňuje mít ji vždy po ruce.
  • Intenzivní chuť: Sušením se koncentrují aromatické látky, takže sušená bazalka má intenzivnější chuť než čerstvá.
  • Univerzální použití: Lze ji použít v mnoha receptech, od těstovin a pizzy po polévky, omáčky, masové pokrmy a rozumí si také s rybami.
  • Snadné skladování: Sušená bazalka zabírá méně místa než čerstvá a lze ji snadno skladovat v suchu a temnu.
  • Dostupnost: Sušená bazalka je dostupná po celý rok, na rozdíl od čerstvé, která je sezónní.

Tipy pro použití sušené bazalky:

  • Sušenou bazalku přidávejte na začátku vaření, aby se její chuť mohla plně rozvinout.
  • Používejte menší množství sušené bazalky než čerstvé, protože její chuť je intenzivnější.
  • Sušená bazalka se hodí pro vaření, dušení a pečení. Čerstvá se hodí pro saláty a studené pokrmy.

Recepty s Bazalkou

Nezapomeňte si z bazalky vyrobit pesto nebo si připravit domácí provensálské koření.

Léčivé účinky Bazalky

Bazalka má stejně jako v kuchyni svou nezastupitelnost i v lékařství a bylinkářství, její léčivé účinky oceníte především při:

  • Nadýmání; tlumí žaludeční křeče, podporuje trávení a pozitivně působí na celý trávicí systém.
  • Nachlazení: tlum bolesti spojené s nachlazením, je lehce antibiotická a působí také protizánětlivě, vyzkoušet můžete také bazalkový čaj, který se připravuje stejně jako čaj majoránkový.
  • Bazalka se také používá k inhalaci nebo do koupele, uvolňuje svalové a nervové napětí.
  • Snižuje krevní tlak a je vhodná proti nespavosti a migréně.

Historie a zeměpisný původ Bazalky

Bazalka je velmi starou bylinou, znali ji již staří Egypťané, Řekové a Germáni. Její datování nelze přesně určit, ale dá se předpokládat, že se využívala mnoho staletí až tisíciletí před naším letopočtem.
Jméno bazalky bylo ve své době zaměňováno za latinské slovo basiliscus (tedy bazilišek) a byla považována za ďábelskou bylinu! Pravdou však je, že její jméno pochází z řeckého slova basileus, což znamená „král“. Dá se tedy s nadsázkou říci, že Bazalka je opravdovou královnou bylinek.
Zeměpisně se dá bazalka zařadit spíše do středomořské Francie, pěstuje se také v Itálii a ve Španělsku, daří se jí však po celé teplé Evropě. Její původ je však v Indii.

Pěstování, zpracování a sklízení Bazalky

  • Bazalka má mnoho druhů, ale pěstují se vesměs stejně, jde o bylinky - letničky, které mají rády teplo a vyséváme je v březnu až v dubnu do květináčků a truhlíků. Bazalka nepotřebuje velké prostory a pravidelným zaštipováním, se vám odmění košatěním a krásně zelenými lístky.
  • Bylinka to není na pěstování ani nikterak náročná, dobře se vám odvděčí na slunném a teplém místě, má ráda pravidelnou zálivku.
  • Bazalku sklízíme dle potřeby a dle připravovaných pokrmů.
  • Čerstvě sklizenou bazalku můžeme uchovávat v celých svazcích na chladném a vlhkém místě. Samozřejmě lze čerstvou bazalku také zamrazit a to nejlépe vcelku, respektive celé lístečky.
  • Častým procesem, jak uchovávat bazalku je její sušení.

Bazalka - její kultivary a odrůdy

Nejznámější kultivary Bazalky pravé (Ocimum basilicum) jsou:

  • Blue Spice – je dekorativní a velmi sladce aromatická odrůda. Vyznačuje se drobnějšími zelenými listy, purpurovými lodyhami a růžovými květy.
  • Purple Ruffles – purpurové a zkadeřené lístky, působí velmi dekorativně květe růžovými květy.
  • Queen – tato odrůda je vhodná především do truhlíků, je velmi kompaktní a kvete tmavě zeleně.
  • Purple Opaal – krásně a růžově kvetoucí bazalka s listy tmavě purpurové barvy a jemně bublinatým povrchem.

Dále rozlišujeme nejméně tři nejpoužívanější a nejznámější odrůdy bazalky:

  • Bazalka pravá (Ocimum basilicum) – je nejznámějším druhem bazalky, která se nejčastěji využívá v našich kuchyních. Bazalka pravá má také nejvíce kultivarů a odrůd, které rozlišujeme. Liší se mnoha prvky, výškou, chutí i vůní.
  • Bazalka posvátná (Ocimum sanctum) – původem z Asie, je typicky vhodná především do kořeněných a pikantních pokrmů.
  • Bazalka vytrvalá (Ocimum gratissimum) – má původ v Indii a její charakteristická vůně se dobře uchovává i v sušeném stavu, využívá se také do čajů a čajových směsí.

Další zajímavá fakta o Bazalce

  • Bazalka se také pěstuje jako okrasná bylinka, kterou často umisťujeme v okrasných květináčích a truhlících v kuchyni na světlá místa.
  • Bazalka také působí jako efektivní odpuzovač much.
  • Existují druhy, které mohou mít i skořicové nebo citrusové aroma.

Kořenící směsi s Bazalkou

Složení: (Bazalka sušená)
Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.
Země původu: Česká republika

Naposledy navštívené1