Bobkový list: Aromatičtější koření pro polévky, omáčky a nakládanou zeleninu. Intenzivní chuť pro každou kuchyni.
V našem internetovém obchodě najdete bobkový list celý i mletý. Více
Kompletní informace o Bobkovém listu
VAVŘÍN UŠLECHTILÝ (LAURUS NOBILIS), VAVŘINEC
Vědecká klasifikace
Chuť a vůně Bobkového listu
Použití Bobkového listu v gastronomii
Recepty s Bobkovým listem
Kořenící směsi které obsahují bobkový list
Účinky Bobkového listu na lidský organismus
Historie a zeměpisný původ Bobkového listu
Další články o bobkovém listu
Bobkový list je další krásná a chutná bylinka, která v naší české kuchyni zdomácněla a používáme ji téměř všude. Je to univerzální koření i léčivá bylina, jako rostlina krásně doplní vaší domácnost, kuchyň nebo parapet za oknem.
Vědecká klasifikace
Říše: rostliny (Plantae)
Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída: nižší dvouděložné (Magnoliopsida)
Řád: vavřínotvaré (Laurales)
Čeleď: vavřínovité (Lauraceae)
Rod: vavřín (Laurus)
Další názvy a jména Bobkového listu:
Česky: Bobkový list, Bobek, Vavřín, Vavřínovec, Vavřín vznešený, Vavřín ušlechtilý
Latinsky: Laurus nobilis L.
Anglicky: Bay leaf
Chuť a vůně Bobkového listu
Bobkový list voní opravdu krásně a svěže, někdy až citrusově a peprmintové. Chuť je spíše zemitá, kořeněná a u mladých a čerstvých lístků může být lehce nahořklá i u Bobkového listu platí známé přísloví, že méně je někdy více... Pokud si nejste jisty jeho dávkováním, použijte raději méně, abyste výsledný pokrm nepřekořenili.
Používané části rostliny
U bobkového listu se používají výhradně listy, používají se mladé i "starší", respektive dospělé listy velké kolem 13 cm. Bobkový list se suší, mele a dá se použít i v čerstvém stavu.
Použití Bobkového listu v gastronomii
Bobkový list je v gastronomii velmi oblíbené a univerzální koření, které se používá v mnoha kuchyních po celém světě. Zde je několik příkladů jeho použití:
Polévky a vývary:
- Bobkový list se často přidává do polévek, jako je gulášová, bramborová, zelňačka nebo rybí polévka. Dodává jim hloubku a komplexnost chuti.
- Je také nepostradatelný při přípravě vývarů, ať už masových, zeleninových nebo rybích.
Omáčky:
- Bobkový list je klíčovou ingrediencí v mnoha omáčkách, například ve svíčkové, rajské nebo smetanové omáčce.
- Dodává omáčkám jemnou hořkost a bylinkové aroma.
Maso:
- Bobkový list se používá při dušení, pečení a grilování masa, zejména hovězího, vepřového a zvěřiny.
- Pomáhá změkčit maso a dodává mu bohatou chuť.
- Je také součástí marinád na maso.
Ryby:
- Bobkový list se hodí k přípravě rybích pokrmů, ať už vařených, pečených nebo grilovaných.
- Dodává rybám svěží bylinkové aroma.
Nakládání zeleniny:
- Bobkový list je nezbytný při nakládání okurek, zelí, hub a jiné zeleniny.
- Dodává nakládané zelenině typickou chuť a aroma.
Luštěniny:
- Bobkový list se přidává do luštěninových pokrmů, jako jsou fazole, čočka a hrách.
- Pomáhá zmírnit nadýmání a dodává luštěninám bohatší chuť.
Další použití:
- Bobkový list se používá také při přípravě rýže, brambor a dalších příloh.
- Může se přidávat do bylinkových másel a octů.
- V některých kulturách se používá i při přípravě sladkých pokrmů, například kompotů.
Recepty s Bobkovým listem
Podzimní a zimní druhy koření
Vhodné koření na uzené, nakládané maso, sýry a zeleninu
Jarní koření
Domácí polévkové koření VEGA
Jak na jarní únavu? S kořením a bylinkami!
Kořenící směsi které obsahují bobkový list:
Koření na Zvěřinu, VEGA, Tandori Masala , Garam Masala
Adžika
Účinky Bobkového listu na lidský organismus
Bobkový list uklidňuje tělo i mysl, působí lehce sedativně a podporuje trávení. Má také protizánětlivé účinky. Bobkový list je také ve větší míře užíván diabetiky v různých tabletách nebo jiných doplňcích stravy (pije se například lehce vylouhovaný nálev), protože prokazatelně dokáže snižovat hladinu krevního cukru.
Vavřínový olej se pak používá často v kosmetice, v parfémech a také v šamponech a mýdlech.
Historie a zeměpisný původ Bobkového listu
Rostlina Vavřince pochází pravděpodobně až z Asie, ale většinou se uvádí středomoří, kde se pěstuje ve velkých vavřínových lesích nebo pláních. Největším vývozcem a pěstitelem bobkového listu je pravděpodobně Turecko.
Bobkový list je často spojován se starými Řeky a Římany a také s bohem Apollónem. S bohem Apollónem se pojí také krásná legenda a vlastně i počátek a vznik prvního vavřínového stromu.
Písemné dílo Ovidia popisuje romantický příběh velké lásky Apollóná k Daphne, která ovšem ve vší touze zachovat si svou čistotu a panenství boha Apollóna vytrvale odmítala, proto se ve snaze ukrýt před bohem přeměnila na vavřínový strom, který pak bůh Apollon uctíval a je často vyobrazován s vavřínovým věncem na hlavě.
TIP: Více o bobkovém listu a řecké mytologii se dočtete zde.
Možná také proto staří Řekové a Římané věřili v jeho čistotu, vznešenost a posvátnost, kterou pak prokazovali nosíváním a darování věnců vítězům a také umělcům. Samozřejmě vavřínový věnec nosívali i Císaři.
A co mají společného Bobkový list – Vavřínový věnec, Laureát a Laura? O tom jsme se rozepsali zde.
Zajímavosti o bobkovém listu
Bobkový list je opravdu velice zajímavou a historicky, biblicky i mytologicky bohatou bylinou.Napsali jsme již několik článků, kde jsme všechny krásné zajímavosti shrnuli.
Další články o bobkovém listu
Bobkový list a řecká mytologie (Apollón a Dafné)
Bobkový list – Vavřínový věnec, Laureát, Laura – co mají společného?
Složení: (Bobkový list celý)
Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.
Země původu: Turecko