Majoránka se používá jako kořenící přípravek hlavně do polévek, omáček a je nedílnou součástí českých jídel a tradic. V české kuchyni je nezbytnou přísadou a dochucovadlem například při zabijačkových hodech. V tradiční české kuchyni pak nesmí chybět například v sekané, v gulášové polévce nebo v bramboráku. Více
Kompletní informace o Majoránce
Vědecká klasifikace
Chuť a vůně Majoránky
Používané části rostliny
Použití Majoránky v kuchyni a v gastronomii
Tipy a rady pro použití
Recepty s Majoránkou
Léčivé účinky Majoránky
Historie a zeměpisný původ
Další zajímavá fakta o Majoránce
Kořenící směsi s Majoránkou
Majoránka se používá jako kořenící přípravek hlavně do polévek, omáček a je nedílnou součástí českých jídel a tradic. V české kuchyni je nezbytnou přísadou a dochucovadlem například při zabijačkových hodech. V tradiční české kuchyni pak nesmí chybět například v sekané, v gulášové polévce nebo v bramboráku. S Majoránkou se dnes setkáváme velice často, je to jedna z nejběžnějších bylinek co u nás v České republice zdomácněla, a která slouží nejen jako koření, ale i jako léčivá bylina. Zajímavá fakta a informace o této krásné bylince naleznete níže.
Vědecká klasifikace
Říše: rostliny (Plantae)
Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řád: hluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Podčeleď: Nepetoideae
Rod: dobromysl (Origanum)
Další názvy a jména Majoránky
Česky: Majoránka zahradní, Majoránka, Marojánka, Voněklas, Červená lebeda, Mysl domácí, Dobrotnice, Zimní majoránka, Pamajorán
Latinsky: Origanum majorana, syn. Majorana hortensis
Anglicky: Marjoram
Chuť a vůně Majoránky
Vůně Majoránky je velmi specifická a velmi aromatická, obsahuje totiž velké množství vonných olejů - silic, které uvolňují mnoho chuťových i aromatických látek.
Chuť je výrazně kořeněná, lehce nahořklá a květová. Aroma je lehce nasládlé a voní někdy až anýzově a citrusově.
Používané části rostliny
Tradičně se používají hlavně lístky, ale zde se používají hojně i květy, které obsahují několikanásobek chuti a aroma oproti lístkům. Samotné svazky, snítky s větvičkami a stonky používáme vcelku, tak abychom je mohli z případných pokrmů vyjmout.
Použití Majoránky v kuchyni a v gastronomii
Majoránka, s její typickou zemitou a lehce nasládlou chutí, je v kuchyni a gastronomii velmi oblíbená pro svou univerzálnost. Používá se k dochucení mnoha pokrmů, od tradičních českých jídel až po moderní gastronomické speciality.
Maso: Majoránka je nepostradatelná při přípravě mletého masa, pečení vepřového a drůbežího masa.
Polévky a omáčky: Dodává bohatou chuť bramborové polévce, guláši, dršťkové polévce a dalším tradičním polévkám. Stejně tak se hodí do omáček, zejména těch masových a houbových.
Bramborová jídla: Bramboráky, bramborové knedlíky a další bramborová jídla se bez majoránky neobejdou.
Luštěniny: Majoránka zlepšuje stravitelnost luštěnin a dodává jim příjemnou chuť.
Zelenina: Hodí se k dochucení dušené zeleniny, zeleninových polévek a salátů.
Uzeniny: Je klíčovou ingrediencí při výrobě domácích uzenin, jako jsou klobásy a jitrnice.
Italská kuchyně: V italské kuchyni se majoránka používá k dochucení pizzy, těstovinových omáček a dalších tradičních jídel.
Moderní gastronomie: V moderní gastronomii se majoránka používá k experimentování s novými chutěmi a kombinacemi. Využívá se například k přípravě majoránkového oleje, pesta nebo jako součást bylinkových směsí.
Tipy a rady pro použití
- Majoránka má intenzivní chuť, proto ji přidávejte s rozvahou.
- Čerstvá majoránka má jemnější a svěžejší chuť.
- Sušená majoránka má koncentrovanější aroma, proto jí použijte méně.
- Majoránka se skvěle doplňuje s tymiánem, rozmarýnem, bobkovým listem a česnekem.
- Vytvořte si vlastní bylinkové směsi pro různé pokrmy.
- Majoránka zlepšuje stravitelnost luštěnin a dodává jim příjemnou chuť. Přidejte ji do čočky, fazolí nebo hrachu.
- Majoránka je součástí tradičních italských jídel, jako je pizza, těstovinové omáčky a focaccia.
- Je klíčovou ingrediencí při výrobě domácích uzenin, jako jsou klobásy a jitrnice.
Recepty s Majoránkou
Jaké koření a bylinky zvolit při zpracování sladkovodních ryb?
Jak na jarní únavu? S kořením a bylinkami!
Domácí grilovací koření
Domácí provensálské koření
Netradiční čaje z tradičních bylinek – Majoránkový čaj
Domácí sekaná pečeně
Léčivé účinky Majoránky
Majoránka je nejen v kuchyni paní „královnou“, ale již staří Egypťané a Řekové věděli, že majoránku je vhodné konzumovat v odvarech nebo používat různé tinktury, a to nejen na podporu trávení, ale i na podrážděný žaludek, na různé otoky a kožní potíže.
Podobně jako kmín, fenykl nebo anýz působí proti nadýmání, dále uvolňuje křeče, posiluje nervový systém, posiluje dělohu a pomáhá při nachlazení, kašli, rýmě a bolestech hlavy. Pomáhá také upravit a spánkový režim.
Majoránkový čaj by se neměl konzumovat v těhotenství.
Historie a zeměpisný původ
- Původně bylinka ze Středomoří a Turecka, která rostla v teplém a suchém podnebí celoročně jako součást nízkých porostů se dostala do střední Evropy (a zbytku Evropy) až během křižáckých výprav.
- Její původ je tedy pravděpodobně ze teplého Středomoří a Asie a mnohé zdroje uvádí, že Majoránku pěstovali už staří Římané, Řekové a Egypťané. Cenili si ji spíše pro její léčivé účinky a jako koření byla pro ně téměř nepoužitelná.
- Pěstování, zpracování a sklízení Majoránky
- Pokud budete sít Majoránku na svou zahrádku, pak ji vyberte teplé a prosluněné místo, které je chráněné před větrem. Pokud si nejste jisti bohatostí půdy na živiny, můžete Majoránku bez obav přihnojovat organickými hnojivy nebo například banánovými slupkami, které jsou velkým zdrojem živin pro jakoukoliv bylinku a rostliny vůbec.
- Majoránka je původně ve Středozemí trvalou rostlinkou, ale v našich podmínkách hůře odolává zimě, proto se pěstuje téměř výhradně jako letnička, ale je možné ji bez obav vyjmout (i částečně) ze záhonku a přesunout ve vlastním balu do květináče. Takto pak může přečkat zimu někde v zimní zahradě, kde nebudou žádné mrazíky.
- Majoránka ze semen se sází v průběhu dubna, když se začne projevovat jaro a sázíme ji po několika rostlinkách s dostatečným prostorem, protože se ráda rozšiřuje do svého okolí.
- Majoránku pak sklízíme v plném růstu kdykoliv, kdy se nám hodí a pak až na konci sezony před prvními mrazíky ji můžeme sklidit celou (i s květy) a sušíme ji na suchém a stinném místě v malých trsech. Postupné a pomalé sušení je velmi důležité, protože pokud tento proces urychlíme, tak majoránka ztrácí na vonných látkách, což se projeví negativně v našich pokrmech.
Další zajímavá fakta o Majoránce
Mimo mnoho jiných vitamínů a minerálů Majoránka obsahuje i velké množství vitamínu C.
Ve středověku se často používala před, po i během svatebního obřadu, věřilo se že přináší štěstí a lásku novomanželům. S tímto zvykem je možné se setkat i dnes.
Majoránka se používala také jako přísada do šňupacího tabáku, což mělo zjemnit štiplavost tehdejších směsí.
Tato bylinka je tak rozšířená, že zdomácněla i v Africe a v mnoha pokrmech ji snadno objevíte..
Dalších mnoho zajímavostí a informací naleznete také v našem článku "Majoránka - královna bylinek".
Kořenící směsi s Majoránkou
Zabijačkové koření
Paštikové koření
Maďarský guláš
Gulášové koření
Složení: Sušená majoránka
Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.
Země původu: Egypt