Medvědí česnek - Výběr balení: 200 g

4 body do věrnostního systému

Cena
480 Kč

Cena na stánku
640 Kč

Ušetříte
25% (160 Kč)

Upřesněte výběr produktu
Varianta neexistuje

Skladem
ks

Sušený česnek je praktickou a všestrannou surovinou v každé kuchyni. Jeho intenzivní chuť a aroma dodají pokrmům pikantní nádech, aniž byste museli loupat a krájet čerstvé stroužky. Sušený česnek se hodí do polévek, omáček, marinád, masových směsí i zeleninových jídel. Je ideální pro rychlé a snadné dochucení pokrmů a uchování česneku mimo sezónu. Více

Kompletní informace o Medvědím česneku

Vědecká klasifikace
Chuť a vůně Medvědího česneku
Používané části rostliny
Použití Medvědího česneku v kuchyni a v gastronomii
Tipy a rady pro použití
Recepty a zajímavosti s Medvědím česnekem
Léčivé účinky Medvědího česneku
Historie a zeměpisný původ
Pěstování, zpracování a sklízení
Další zajímavá fakta o Medvědím česneku
Kořenící směsi s Medvědím česnekem

Vědecká klasifikace

Říše: rostliny (Plantae)
Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída: jednoděložné (Liliopsida)
Řád: chřestotvaré (Asparagales)
Čeleď: amarylkovité (Amaryllidaceae)
Rod: česnek (Allium))

Další názvy a jména Medvědího česneku

Česky: Medvědí česnek, divoký česnek, lesní česnek
Latinsky: Allium ursinum
Anglicky: Bear garlic, wild garlic

Chuť a vůně Medvědího česneku

Chuť i vůně medvědího česneku je samozřejmě už podle názvu velmi česnekově charakteristická a zemitá. Medvědí česnek je jarní bylinka, která se vyznačuje výraznou česnekovou vůní a chutí, avšak jemnější a svěžejší než klasický česnek. Jeho aroma je štiplavé a kořeněné, což z něj činí oblíbenou přísadu do mnoha pokrmů.

Používané části rostliny

Ke konzumaci medvědího česneku se používají výhradně listy, ale z květů a kořenů se vyrábí také různé tinktury a doplňky stravy. Rostlina je jedlá celá.

Použití Medvědího česneku v kuchyni a v gastronomii

Medvědí česnek, s jeho typickou česnekovou vůní a chutí, je oblíbenou jarní bylinou v kuchyni i gastronomii. Využívá se pro svou univerzálnost a schopnost obohatit širokou škálu pokrmů.

Pesto: Medvědí česnek se často používá k přípravě pesta, které se hodí k těstovinám, masu i pečivu.
Polévky a omáčky: Dodává svěží chuť jarním polévkám, krémovým polévkám i omáčkám.
Pomazánky: Medvědí česnek je skvělý do pomazánek, a to jak tvarohových, tak i luštěninových.
Saláty: Čerstvé listy medvědího česneku se přidávají do salátů, kterým dodávají pikantní chuť.
Maso: Medvědí česnek se hodí k dochucení pečeného, dušeného i grilovaného masa.
Nádivky: Je výbornou přísadou do jarních nádivky.
Nakládání: Medvědí česnek se používá při nakládání sýrů a zeleniny, kterým dodává charakteristickou chuť.
Moderní gastronomie: V moderní gastronomii se medvědí česnek používá k přípravě medvědího česnekového oleje, nebo jako součást bylinkových směsí.

Tipy a rady pro použití

  • Sušený medvědí česnek je skvělou alternativou k čerstvému, zejména mimo sezónu. I sušený si zachovává výraznou česnekovou chuť a aroma, čímž dodá vašim pokrmům jedinečný charakter.
  • Sušený medvědí česnek má intenzivnější chuť než čerstvý, proto ho přidávejte s rozvahou. Začněte s malým množstvím a postupně přidávejte podle chuti.
  • Pro dochucení polévek, omáček a vývarů ho přidejte na konci vaření, aby si zachoval své aroma.
  • Bramborová kaše, karlovarské knedlíky i pečené brambory získají s přídavkem sušeného medvědího česneku nový rozměr.
  • Smíchejte sušený medvědí česnek s tvarohem, lučinou nebo máslem a vytvořte si chutnou pomazánku na pečivo.
  • Vytvořte si vlastní bylinkovou směs směs pro univerzální použití v kuchyni.
  • Sušený medvědí česnek se dá použít pro přípravu medvědího česnekového oleje.
  • V grilovacích směsích nebo samotný má tendenci při vysokých teplotách (zejména na grilu) hořknout, je třeba s ním zacházet opatrně.

Recepty a zajímavosti s Medvědím česnekem

Pesto z medvědího česneku a různé variace
Jak na jarní únavu? S kořením a bylinkami!
Vhodné koření na uzené, nakládané maso, sýry a zeleninu
Jak na domácí uzený sýr s kořením?
Koření a bylinky, které by neměli chybět v žádné kuchyni

Léčivé účinky Medvědího česneku

  • Medvědí česnek dostál svému názvu po stařích Germánech, kteří často vídali medvědy, jak tuto bylinu konzumují ve velkém a věřili tak, že jim dodá "medvědí sílu a statečnost". Později se však přišlo na to, že medvědí česnek velkou měrou pomáhá nejen medvědům v detoxikaci organismu.
  • Celá rostlina, včetně květů i kořene obsahuje alicin, což je prokazatelně přírodní antibiotikum, ale rozhodně jej nedoporučujeme používat jako náhradu za antibiotika od lékařů. Má však preventivní účinek na zdraví proti bakteriím rodu Bacillus, Enterococcus a Streptococcus, dále efektivně působí proti plísním a oparům.
  • Dále podporuje trávení a obsahuje vitamín C, působí močopudně a projímavě. Má povzbuzující účinky a pozitivně působí na oslabený imunitní a nervový systém.

Možné alergické reakce: Pokud jste alergičtí na česnek, pak se mohou vyskitnout i alergické reakce při konzumaci česneku medvědího, protože obsahují společné česnekové silice a aromatické látky. Užívání česneku také může vyvolat i některé z vedlejších účinků, jako jsou:
potíže při dýchání
tělní zápach
Nadměrné užívání česneku může vyvolat průjem a nadýmání nebo záněty ledvin, proto jako se vším tak i s bylinkami je nutné zacházet s rozvahou.

Historie a zeměpisný původ

Dalo by se říci, že medvědí česnek je ryze Evropskou bylinou, jeho výskyt se mapuje od Španělska, přes Itálii až po Ukrajinu, Kavkaz i Rusko. Na našem území mapujeme také dva druhy medvědího česneku a to pravý a ukrajinský a rozeznáte je až při začínajících květenství, ale ať už sbíráte ten nebo ten, jeho účinky, chuť i aroma jsou stejné.

Vyskytuje se často na stinných a vlhkých místech, kde vytváří často velmi bohaté porosty, až pole a koberce s typickým česnekovým zápachem. V květu jsou pak tyto koberce krásně bílé a na první pohled působí romanticky.

Naleznete jej často v dubohabřinách na moravě, kde je velmi vlhká půda, často v blízkosti mokřadů a potoků, kde je půda velmi bohatá na živiny.

Pěstování, zpracování a sklízení

  • Pěstování medvědího česneku není složite, ale využijete k tomu velkých ploch. Při pěstování v malém květináči sice dospějete k úrodě, ale nebude nikterak veliká, maximálně tak na pomazánku nebo na okořenění polévky, pokud si jej chcete například zamrazit, pak se vyplatí využít větší plochy.
  • Semena sázíme zhruba do 1 cm hloubky a cibulky zhruba do 5 cm hloubky. Umisťujeme především na stinná místa, nejlépe na severní stranu. Sází se především na podzim do konce listopadu. Bylinka má ráda velmi častou zálivku a libuje si ve vlhké půdě a prostředí.
  • Sběr medvědího česneku provádíme před započetím květenství, které probíhá koncem května. Spolu s květy rostlina ztrácí své přirozeně česnekové aroma a také se z něj vytrácí prospěšné látky, které rostlinka využívá k posílení květů.
  • Při sběru Medvědího česneku si dávejte velký pozor, je snadné jej na první pohled zaměnit s prudce jedovatou konvalinkou, ale konvalinka má pevnější a světlejší listy a navíc česnek poznáte podle své charakteristické vůně! Opatrnost je důležitá, ale k záměně dochází opravdu jen ve výjimečných případech.
  • Skladování medvědího česneku je v podstatě složité, ať už ho dáte do mrazáku nebo do pesta, či jej usušíte, tak velmi rychle zjistíte, že postupně ztrácí na své síle, ale dá se říci, že v mrazáku v celých svazcích vydrží nejdéle. Pak je další možností sušení, kde se zastaví enzymatické procesy a degradace rostliny, ale i při sušení se vytrácí prospěšné látky, je to však jediná možnost jak si medvědí česnek užít co nejdéle.

Další zajímavá fakta o Medvědím česneku

Medvědí česnek je výbornou nektarodárnou i pylodárnou rostlinou a pro včely, kde se medvědí česnek vyskytuje hojně jde o první jarní snůšku a životodárnou zásobárnu důležitou po zimě.
Jedná se o jedno z prvních krmení medvědů po zimním spánku.
Šťávy z vymačkaného medvědího česneku působí také jako repelent.

Kořenící směsi s Medvědím česnekem

Medvědí tlapa

Složení: Sušený medvědí česnek
Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.
Země původu: Bulharsko