Oregáno 1 kg - Výběr balení: 1 kg

7 bodů do věrnostního systému

Cena
700 Kč

Cena na stánku
1 000 Kč

Ušetříte
30% (300 Kč)

Kód produktu
P00191-3

Varianta neexistuje

Skladem
ks

Sušené oregano si zachovává svou intenzivní chuť a vůni, díky čemuž je nepostradatelnou součástí mnoha pokrmů. Jeho všestrannost ho předurčuje k použití v italské kuchyni, při přípravě pizzy, těstovin, ale i v tradičních českých receptech. Sušené oregano je skvělým pomocníkem pro rychlé a snadné dochucení pokrmů, a to po celý rok. Více

Kompletní informace o Oreganu

Vědecká klasifikace
Chuť a vůně Oregana
Používané části rostliny
Použití Oregana v kuchyni a v gastronomii
Tipy a rady pro použití oregana
Recepty a zajímavosti s Oreganem
Léčivé účinky Oregana
Historie a zeměpisný původ
Pěstování, zpracování a sklízení Oregana
Další zajímavá fakta o Oreganu
Kořenící směsi s Oreganem


Oregano, známé také jako dobromysl obecná, je aromatická bylina s nezaměnitelnou, lehce nahořklou chutí. Je nepostradatelnou součástí středomořské kuchyně, zejména italské a řecké. Oregano se používá jak v čerstvé, tak v sušené formě a je oblíbené pro svou univerzálnost. Hodí se k dochucení pizzy, těstovin, masových pokrmů i zeleninových salátů. Kromě kulinářského využití má oregano i léčivé účinky, a to především pro své protizánětlivé a antiseptické vlastnos

Vědecká klasifikace

Říše: rostliny (Plantae)
Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řád: hluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Podčeleď: Nepetoideae
Rod: dobromysl (Origanum)

Další názvy a jména Oregana

Česky: Oregáno, Oregano, Dobromysl, Dobromysl obecná, Voněklas, Červená lebeda, Mysl domácí, Dobrotnice, Zimní majoránka, Pamajorán
Latinsky: Origanum vulgare
Anglicky: Origanum

Chuť a vůně Oregana

Chuť Oregána je velmi specifická a intenzivní, ne každému hned sedne, a dokonce sušené oregano je aromatičtější než čerstvé. Má příjemnou kořeněnou vůni a lehce zemitou a kořennou chuť. Podle oblasti, kde roste se charakterizuje chuť této bylinky (a intenzita aroma), avšak v našich končinách je nejdostupnější Oregano z České republiky a Středomoří, kde je chuť i aroma intenzivnější

Používané části rostliny

Používají se zejména drobné lístky, ale i stonek a květy jsou v kuchyni k využití a dají se spotřebovat při přípravě jakýchkoliv vařených a dušených pokrmů, ze kterých lze hlavně tvrdé stonky a větvičky odebrat.

Použití Oregana v kuchyni a v gastronomii

Italská kuchyně: Oregano je klíčovou ingrediencí pizzy, těstovinových omáček (zejména rajčatových), lasagní a dalších tradičních italských jídel.
Maso: Oregano se skvěle hodí k dochucení grilovaného, pečeného i mletého masa.
Zelenina: Oregano se používá k dochucení pečené zeleniny, salátů (zejména řeckého salátu), zeleninových polévek a omáček.
Polévky a omáčky: Dodává bohatou chuť rajčatovým polévkám, gulášům a dalším tradičním polévkám.
Bylinkové směsi: Oregano je součástí mnoha bylinkových směsí, jako je provensálské koření.
Moderní gastronomie: V moderní gastronomii se oregano používá k experimentování s novými chutěmi a kombinacemi. Využívá se například k přípravě oreganového oleje, pesta nebo jako součást bylinkových másel.

Tipy a rady pro použití oregana

  • Sušené oregano má intenzivnější chuť než čerstvé. Při použití sušeného oregana použijte zhruba poloviční množství oproti čerstvému.
  • Oregano se skvěle doplňuje s dalšími bylinkami, jako je bazalka, tymián, rozmarýn a česnek. Experimentujte s různými kombinacemi a objevte nové chutě.
  • Oregano je ideální pro dochucení pokrmů, které se vaří nebo pečou. Přidávejte ho na začátku vaření, aby se jeho chuť plně rozvinula.
  • Čerstvé oregano se hodí i do studených pokrmů, jako jsou saláty a dresinky. Přidávejte ho těsně před podáváním, aby se zachovala jeho svěží chuť.
  • Oreganový olej je skvělý způsob, jak uchovat chuť oregana a použít ho k dochucení salátů, omáček a polévek. Připravíte ho tak, že čerstvé oregano zalijete kvalitním olivovým olejem a necháte louhovat několik dní.

Ačkoliv si všichni dnes myslíme, že se původně používá Oregáno na pizzu, tak jsme na omylu. Původně se Oregáno v Italské kuchyni nevyužívalo a dominovala Bazalka. Nicméně dnes již Oregáno zdomácnělo téměř v každé kuchyni a patří k ní i ta Italská, pak také Mexická, dnes už i Asijská a Francouzská.

Recepty a zajímavosti s Oreganem

Domácí provensálské koření
Domácí grilovací koření
Inspirujte se - Valentýnské menu
Podzimní a zimní druhy koření 
Koření na salát
Bylinková zahrádka v kuchyni

Léčivé účinky Oregana

Oregáno je skutečně všemocná bylinka, v medicíně a lidovém léčitelství to platí dvojnásob, protože působí blahodárně na celý náš organismus. Vypíchnout musíme hlavně tyto blahodárné účinky:

  • Oregáno je přírodním antioxidantem.
  • Pomáhá nám při trávení a podporuje chuť k jídlu, pomáhá obnovit střevní faunu a flórů.
  • Pomáhá při zažívacích potížích a nechutenství.
  • Podobně jako Majoránka také uvolňuje svalové křeče, tlumí bolesti břicha a celkové napětí i to nervové.
  • Působí protizánětlivě a má desinfekční účinky.
  • Výborně působí při nachlazení a zmírňuje jeho příznaky.
  • Hodí se k inhalacím, protože obsahuje mnoho silic – vonných, éterických olejů.
  • Je vhodný také jako obklad na bolavé klouby, modřiny, špatně se hojící rány a bolavé svaly.

Historie a zeměpisný původ

Již celá tisíciletí se Oregáno pěstuje ve Středozemí a v Asii odkud také pochází. Její původní i současné geografické rozšíření je však mnohem bohatší a začíná v již zmíněném Středomoří a pokračuje na Kavkaz a blízký východ, Írán, nižší Himálaje, Čína a Tchaj-wan. Postupem času byla tato nenáročná bylinka zavlečena i do Ameriky (kde se rozšířila po druhé světové válce). Dá se s nadsázkou říci, že Oregano je doma už všude a zejména ve střední Evropě ji nalezneme hojně i jako planou bylinu.

Do České republiky se dováží bylinka právě ze Středozemí, kde je bylinka díky vlivům počasí a bohatosti půdy na vápencové podloží bohatší na vonné oleje a tím pádem je její chuťový a vonný zážitek mnohem bohatší, než kdybychom si ji vypěstovali doma nebo na zahrádce.

Takzvané Svatojánské kvítí, mezi které řadíme i Dobromysl, se trhalo na svátek svatého Jana a traduje se, že mělo ochránit od všech zlých neduhů a nemocí majitele chalup, kde bylo kvítí pověšené i dobytek a ostatní domácí zvířata.

Pěstování, zpracování a sklízení Oregana

  • Pěstování této bylinky je velmi snadné, je to trvalka a ráda se usadí na jakémkoliv prohřátém místě s písčitou půdou. U nás si ji můžete vypěstovat hlavně ze semen a z malých květináčů, které se dají koupit na různých trzích. Dobromysl je možné pěstovat i bez zálivky (na zahrádce) a je vhodná do skalek i okrasných záhonků. Bylinka roste velmi rychle a je důležité ji zastřihávat a upravovat, aby nezplaněla.
  • Sbírají se hlavní stonky, a ještě před květem. Kvetoucí bylinka velkou většinu vonných silic přesouvá do květů, aby nalákala opylovače. Nejlepším možným způsobem je sušení ve svazcích a ve stínu, kde teplota nikdy nepřesáhne cca 30 stupňů, protože pak by se nám začali odpařovat cenné vonné silice.
  • Umělé sušení horkým vzduchem je také možné použít, ale musíte sušárnu správně nastavit a regulovat, je opravdu důležité, aby mechanismus sušení nepřeskočil přes 30 stupňů.
  • Čerstvé Oregáno určené pro okamžitou spotřebu samozřejmě sklízíme kdykoliv, kdy je to potřeba.
  • Snítky oregana skladujte zavěšené kdekoliv, ale časem ztrácejí na chuti i vůni, hodí se také jako dekorace, která provoní vaši domácnost. Lístky a drhnuté Oregáno skladujte v dobře uzavřeném obalu nebo kořence na tmavém a suchém místě se stálou teplotou.

Další zajímavá fakta o Oreganu

Dobromysly se vyrábí různé tinktury, vonné oleje (používají se při aromaterapiích) a také kapsle, které se užívají jako doplňky stravy.
Čaj z Oregána působí blahodárně na náš organismus, podobně jako čaj z Majoránky.
Ve včelařství má tato bylinka velmi bohaté zastoupení, protože dokáže vyprodukovat opravdu velké množství nektaru na to, jak je rostlinka drobná.
Oregáno též obsahuje barvivo a dříve se používalo k barvení ovčí vlny.
Často se této bylince ve středověku přisuzovali nadpřirozené a magické vlastnosti, které vám měli zajistit štěstí a moc.
V Řecké mytologii je spojována s bohyní lásky Afrodité.
Žvýkáním lístků Oregana můžete zmírnit bolest zubů a předejít infekčním potížím v ústech.

Kořenící směsi s Oreganem

Ratatouille
Italia
Desperado
Texas Country mleté
Gyros
Provensalské koření
Bylinková směs

Složení: Oregáno sušené
Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.
Země původu: ČR

Naposledy navštívené1