Pepř barevný celý je atraktivní směs čtyř druhů celých pepřových kuliček (černý, bílý, zelený, červený) pro komplexní chuť a vizuální ozvláštnění Vašich pokrmů.
✔ Bohatá chuťová paleta: Každý druh pepře přináší unikátní tóny pikantnosti a aroma.
✔ Čerstvé mletí: Ideální pro použití v mlýnku a uvolnění plné vůně a chuti těsně před podáváním.
✔ Všestranné použití: Skvělý na steaky, saláty, omáčky, nakládaný sýr i do marinád. Více
Pepř barevný
Chuť a vůně Pepře barevného
Pálivost Pepře barevného celého (1-5)
Využití Pepře barevného v kuchyni
Recept na Steak s pepřovou omáčkou a barevným pepřem
Tipy a rady jak používat Pepř barevný celý
Často kladené dotazy k tomuto koření
Léčivé účinky jednotlivých surovin koření
Původ, historie a zajímavosti o kořenící směsi Barevný pepř
Přečtěte si více o použití Pepře barevného
Objevte jedinečnou chuťovou paletu s naší exkluzivní směsí Pepř barevný celý! Tato vizuálně atraktivní a aromatická kombinace čtyř druhů, zeleného pepře, černého pepře, červeného pepře a bílého pepře, v proměnlivých poměrech, dodá Vašim pokrmům komplexní chuťový zážitek. Naše směs celých pepřů je ideální pro čerstvé mletí, čímž se uvolní plné aroma a pikantnost každého druhu. Barevný pepř je skvělý pro dochucení steaků, salátů, omáček, marinád i různých hotových jídel. Zvýrazněte přirozenou chuť Vašich oblíbených pokrmů s naším kvalitním barevným pepřem z Levnékoření.cz a potěšte své chuťové pohárky rozmanitostí pepřových tónů! Prozkoumejte naši nabídku čerstvě mletého pepře online a pozvedněte úroveň Vaší kuchyně!
Chuť a vůně Pepře barevného
-
Zelený pepř:
- Chuť: Jemnější a svěžejší než černý pepř, s lehce bylinnými a někdy i mírně nasládlými tóny. Není tak agresivně štiplavý.
- Vůně: Aromatická, s nádechem čerstvé trávy a někdy i citrusovými podtóny.
-
Černý pepř:
- Chuť: Výrazná, ostrá, zemitá a lehce dřevitá s hřejivou pikantností. Je nejběžnějším a jedním z nejpálivějších druhů.
- Vůně: Silná, pronikavá a aromatická, s kořenitými a někdy i ovocnými náznaky.
-
Červený pepř (Růžový pepř):
- Chuť: Jemně peprná, nasládlá, ovocná až pryskyřičná s lehkou pikantností. Není tak pálivý jako černý pepř a má komplexnější chuťový profil.
- Vůně: Aromatická, s jemnými květinovými a ovocnými tóny.
-
Bílý pepř:
- Chuť: Ostrá, pronikavá a zemitá, s charakteristickým lehce fermentovaným nádechem. Je považován za pálivější než černý pepř, ale má méně komplexní aroma.
- Vůně: Aromatická, kořenitá s mírně štiplavým a někdy i zemitým tónem.
Pálivost Pepře barevného celého (1-5)
Pálivost naší směsi barevného pepře je proměnlivá v závislosti na poměru jednotlivých druhů, ale celkově se pohybuje na stupni 3 z 5. Černý a bílý pepř přispívají k výraznější pikantnosti, zatímco zelený je jemnější a červený má spíše sladce pikantní charakter. Při čerstvém mletí se intenzita pálivosti uvolňuje naplno, což Vám umožní snadno si přizpůsobit ostrost pokrmu.
Využití Pepře barevného v kuchyni
- Čerstvé mletí: Nejlepší způsob, jak si vychutnat plnou chuť a aroma, přímo do hotových jídel, salátů, polévek a omáček.
- Steaky a grilované maso: Skvěle se hodí jako základní koření před i po grilování.
- Marinády: Přidejte celé kuličky do marinád na maso, drůbež i ryby pro bohatší chuťový profil.
- Omáčky a dresinky: Čerstvě mletý pepř dodá pikantnost a aroma smetanovým, sýrovým i vinným omáčkám a salátovým dresinkům.
- Nakládaná zelenina: Celé kuličky pepře jsou součástí nálevů na nakládanou zeleninu a houby.
- Polévky a vývary: Přidejte celé kuličky během vaření pro jemné propepření vývaru.
- Dekorace pokrmů: Barevné kuličky pepře dodají vizuální atraktivitu Vašim kulinářským výtvorům.
- Nakládané sýry: Barevné kuličky pepře postupně uvolňují svou chuť do oleje a sýra, a navíc působí dekorativně.
Recept na Steak s pepřovou omáčkou a barevným pepřem
Ingredience:
- 2 hovězí steaky (např. rib eye, svíčková)
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce Pepře barevného celého, hrubě drceného
- Sůl podle chuti
- 2 lžíce másla
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
- 100 ml hovězího vývaru
- 50 ml brandy (volitelné)
- 100 ml smetany ke šlehání
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Steaky osušte a z obou stran bohatě posypte hrubě drceným barevným pepřem a solí.
- V pánvi rozehřejte olivový olej na vysokou teplotu. Steaky opečte z každé strany 2-4 minuty (podle požadované propečenosti). Vyjměte z pánve a nechte odpočinout.
- Do stejné pánve přidejte máslo a nechte rozpustit. Osmahněte na něm nakrájenou šalotku dozlatova.
- Pokud používáte brandy, vlijte ho do pánve a nechte krátce zredukovat (dávejte pozor na plamen).
- Přilijte hovězí vývar a nechte zredukovat na polovinu.
- Vlijte smetanu a za stálého míchání nechte omáčku zhoustnout. Dochuťte solí podle potřeby (pepř je již v omáčce z přípravy steaků).
- Steaky podávejte přelité pepřovou omáčkou, ozdobené čerstvou petrželkou.
Tipy a rady jak používat Pepř barevný celý
- Pro nejlepší chuť a aroma vždy melte barevný pepř těsně před použitím.
- Investujte do kvalitního mlýnku na pepř, který rovnoměrně namele kuličky.
- Experimentujte s různými hrubostmi mletí pro odlišné chuťové intenzity.
- Celé kuličky pepře přidávejte do pomalu vařených jídel a marinád na začátku přípravy, aby se jejich chuť postupně uvolňovala.
- Nebojte se kombinovat barevný pepř s dalšími bylinkami a kořením.
Často kladené dotazy k tomuto koření
- Co obsahuje Pepř barevný celý? Naše směs obsahuje zelený, černý, červený a bílý pepř v proměnlivých poměrech.
- Je barevný pepř pálivější než černý? Celková pálivost je srovnatelná, ale každý druh pepře přináší odlišné chuťové nuance a intenzitu. Bílý pepř je obecně považován za nejostřejší.
- Jak skladovat celý pepř? V suchu, chladu a temnu, v uzavřené nádobě, aby si zachoval svou vůni a chuť co nejdéle.
- Kde mohu koupit kvalitní Pepř barevný celý? V našem e-shopu Levnékoření.cz nabízíme prvotřídní směs za výhodnou cenu.
- Mohu barevný pepř použít i do sladkých jídel? V malém množství může dodat zajímavý pikantní kontrast některým sladkým pokrmům, ale primárně se používá do slaných jídel.
Léčivé účinky jednotlivých surovin koření
Všechny druhy pepře obsažené v naší směsi Pepř barevný celý pocházejí z rostliny Piper nigrum (kromě červeného, který je Schinus terebinthifolius), a jsou tradičně spojovány s různými zdravotními benefity:
- Černý pepř: Obsahuje piperin, který může zlepšovat trávení, vstřebávání živin a má protizánětlivé a antioxidační účinky.
- Zelený pepř: Má podobné účinky jako černý pepř, ale v mírnější formě.
- Bílý pepř: Také obsahuje piperin a může podporovat trávení.
- Červený pepř (růžový pepř): Obsahuje antioxidanty a může mít protizánětlivé účinky. Není tak pálivý jako černý pepř.
Je však důležité si uvědomit, že množství obsažených látek v koření je malé a nelze je považovat za primární zdroj léčivých účinků.
Důležité upozornění: Tyto informace jsou obecné a nenahrazují odborné lékařské rady.
Původ, historie a zajímavosti o kořenící směsi Barevný pepř
Ačkoli se barevný pepř jeví jako směs různých druhů koření, ve skutečnosti pocházejí černý, zelený a bílý pepř ze stejné rostliny – pepřovníku černého (Piper nigrum), popínavé liány původem z jižní Indie. Červený pepř, často nazývaný růžový pepř, je plodem jiného stromu, pepřovce brazilského (Schinus terebinthifolius) nebo pepřovce peruánského (Schinus molle), pocházejícího z Jižní Ameriky. Název "pepř" získal pouze díky svému vzhledu a lehce pikantní chuti, ale botanicky s pravým pepřem nemá mnoho společného.
Historie jednotlivých složek:
- Černý pepř: Historicky nejvýznamnější a nejobchodovanější koření. Pochází z Indie a do Evropy ho přinesl Alexandr Veliký. Ve středověku byl tak cenný, že se mu přezdívalo "černé zlato" a sloužil jako platidlo.
- Zelený pepř: Jsou to nezralé bobule černého pepře, které se sklízejí ještě zelené a poté se suší horkým vzduchem, mrazí nebo nakládají do nálevu, aby si zachovaly barvu a jemnější chuť.
- Bílý pepř: Získává se z plně zralých bobulí černého pepře, ze kterých se odstraní červená slupka namáčením. Zbylé bílé zrnko se pak usuší. Má ostřejší a zemitější chuť než černý pepř.
- Červený (růžový) pepř: Do Evropy se dostal později než pravý pepř. Vzhledem k jeho dekorativnímu vzhledu a jemné chuti se stal oblíbenou součástí kořenících směsí.
Zajímavosti o barevném pepři:
- Není botanicky jednotný: Jak již bylo zmíněno, červený pepř nepochází z pepřovníku černého. Směs barevného pepře je tedy spíše kulinářskou kombinací různých chutí a barev.
- Vizuální atraktivita: Hlavním důvodem popularity barevného pepře je jeho estetický vzhled. Směs barevných kuliček je vizuálně zajímavější než jednobarevný pepř, a proto se často používá k dekoraci pokrmů.
- Různé chutě v jednom: Každý druh pepře ve směsi přináší odlišnou chuťovou nuanci, což obohacuje celkový chuťový profil pokrmu.
- Moderní koncept: Směs barevného pepře, tak jak ji známe dnes, není tradiční historickou kořenící směsí. Je to spíše moderní kulinářský trend, který vznikl s cílem nabídnout komplexnější chuťový zážitek a vizuální přitažlivost.
Barevný pepř celý je tedy zajímavou kombinací různých druhů pepře (a pepřovce), která nabízí nejen rozmanitou chuť, ale i vizuální požitek. Je to moderní a oblíbené koření, které najde své uplatnění v mnoha kuchyních.
Obohaťte svou kuchyni o nezaměnitelnou chuť a aroma Pepře barevného celého! Objednejte si tuto exkluzivní směs celých pepřů. Prozkoumejte širokou nabídku kvalitního mletého pepře online a pozvedněte úroveň Vašich kulinářských výtvorů. Kupte si Pepř barevný celý a dopřejte svým pokrmům symfonii pepřových chutí!
Přečtěte si více o použití Pepře barevného
Složení: Směs kuliček pepřů v proměnlivých gramážích, zelený, černý, červený, bílý.
Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.
Země původu: ČR