Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
salatove-zalivky.jpg

Salátové zálivky, nejen ke grilovaným masům

Salátových zálivek, stejně tak jako dresingů je nepřeberné množství a jsme si celkem jisti, že každá rodina nebo mnohdy i každá osoba, má právě ten jediný a správný recept, kterým se prezentuje, na oslavách, u grilování nebo jen tak při jakékoliv příležitosti.

Určitě nechceme nijak hanit vaše zálivky nebo dresingy a nebudeme vám vnucovat ty naše, nicméně budeme rádi, pokud si v těch námi milovanými najdete, byť i malou inspiraci.

 

Octová zálivka

Záměrně začínáme s touto notoricky známou zálivkou, kterou známe často již od školek. Máme ji v okurkových salátech, v rajčatových a v podstatě na každém listovém salátu co opustí kuchyň našich babiček a některých maminek. Zatímco jedněmi je nenáviděná, druhými je milována, my osobně ji milujeme!

Klasickými surovinami jsou ocet, voda, cukr, sůl a černý mletý pepř. Můžete si ovšem tuto zálivku připravit i lehce „chuťově“ zábavnější. Namísto klasické lihového nebo vinného octa použijte jablečný nebo jen čistě vymačkaný citron. Zkuste přidat pár kapek olivového oleje nebo sušený česnek a samozřejmě čerstvě namletý pepř. Chuť takové zálivky nemění svou podstatu, ale bude mít o mnoho více chutí.

Poměr surovin necháme čistě na vás, někdo rád kyselejší, někdo sladší. V tomto ohledu je třeba lehce experimentovat a najít si ten svůj vlastní poměr surovin.

 

Balkánský dresing

Tento velmi hustý dresing má své jméno v podstatě jen po balkánském sýru. Což vám napovídá, co bude hlavní surovinou. Balkánský sýr (nebo sýr balkánského typu) rozmačkejte vidličkou, přidejte jogurt v poměru 1:1, případně dosolte a přidejte čerstvě namletý pepř. V případě potřeby můžete trochu zředit mlékem nebo smetanou.

Tento typ dresingu se hodí ke skoro každé zelenině, k mrkvi, okurce, paprice, rajčeti i k listovým salátům.

V různých variantách jej můžete použít i k masům nebo jako dresing do grilovaných burgerů. Například můžete přidat nasekanou cibulku a olivy, výborná kombinace s tímto dresingem!

 

Hořčičný dresing

Jak již název napovídá, zde je dominantou hořčice, a nejen tak ledajaká! V poměru asi jednoho kelímku bílého jogurtu na jednu bohatou lžíci hrubozrnné hořčice použijeme ještě lžičku klasické plnotučné, pokud máte můžete přidat lžičku sardelové pasty nebo jednu až dvě ančovičky. Pak už jen dosolit, čerstvě si namlít pepř a dresing nechat odpočinout, aby se v něm spojili všechny chutě.

Následný postup již znáte, smíchat s vybranou zeleninou a konzumovat! Vhodné ke klasické zelenině, například: rajčata, okurky, papriky, cibule, ředkvičky.

 

Bylinková zálivka

Na tento typ zálivky máme přímo připravenou směs bylinek, koření a sušené zeleniny, kterou stačí jen rozmíchat například v octové zálivce nebo ji přidat do olivového oleje. Následně podáváme na listovém salátu, rajčatech, okurkách a podobné zelenině, která vám chutná.

Tato salátová zálivka se také hodí do různých dipů a díky své univerzálnosti a složení, ji můžete použít i do polévek.

 

Farmářský dresing

Tento dresing je opět jeden z typických na mnohé druhy zeleniny, hlavně listového salátu. Potřebovat budeme na jeden běžný kelímek bílého jogurtu, lžičku plnotučné hořčice, dva střední stroužky česneku (najemno nakrájeny nebo utřený, nastrouhaný, případně sušený), přidejte bylinky dle chuti – výborně se do tohoto dresingu hodí petrželka a pažitka.

Použít můžete také naší namíchanou směs farmářského koření (zhruba jednu lžičku), která dodá vašemu dresingu lehkou pikantnost.

 

TIP: Ať už děláte dresing nebo zálivku, vždy je musíte nechat odpočinout alespoň půl hodinu před podáváním, nejlépe v lednici, aby se propojili všechny chutě a případně se rozpustili další přísady, jako cukr nebo sůl.

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies