Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
deliciou-cake-piece-paper.jpg

Sladká trojice: skořice, muškátový oříšek a zázvor

Vítejte v kouzelném světě pečení, kde se s trochou koření obyčejný moučník promění v neodolatelnou lahůdku! Dnes se ponoříme do tajů skořice, muškátového oříšku a zázvoru – tří hvězd, které rozzáří vaše velikonoční dorty a dodají jim neodolatelnou chuť a vůni.

Skořice: sladká, hřejivá a s vůní lesa. V pečení se hodí do sladkých i slaných pokrmů, skvěle se snoubí s jablky, hruškami, dýní a kořenovou zeleninou.

Muškátový oříšek: ořechová chuť s lehkou hořkostí. Používejte ho s rozvahou, jelikož ve větším množství může zhořknout. Hodí se do sladkých i slaných jídel, do omáček, zeleninových pyré a sýrových pokrmů.

Zázvor:  pikantní a osvěžující. V pečení se hodí do perníčků, medovníků a ovocných koláčů. Skvěle se doplňuje s jablky, hruškami a citrusy.

Mrkvový dort na Velikonoce:

Ingredience:

  • 250 g mrkve

  • 150 g třtinového cukru

  • 150 ml slunečnicového oleje

  • 3 vejce

  • 2 lžíce jogurtu

  • 250 g hladké mouky

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1/2 lžičky jedlé sody

  • 1 lžička skořice

  • 1/2 lžičky muškátového oříšku

  • 1/2 lžičky mletého zázvoru

  • 100 g vlašských ořechů 

Krém:

  • 1 mascarpone

  • 1 plnotučný tvaroh

  • 2 lžíce moučkového cukru

Všechny ingredience smíchejte v hladký krém.

Postup:

  1. Mrkev nastrouhejte najemno.

  2. Cukr a vejce vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte olej.

  3. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou, skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem.

  4. Suché ingredience vmíchejte do mokré směsi.

  5. Přidejte nastrouhanou mrkev, jogurt a nasekané vlašské ořechy (volitelně).

  6. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá.

  7. Dort nechte vychladnout, rozřízněte uprostřed a naplňte krémem. Nechejte si trochu krému na potření vrchu dortu. Můžete dozdobit sekanými oříšky.

Tipy a rady:

  • Místo vlašských ořechů můžete použít mandle nebo lískové ořechy.
  • Na mrkvový dort se skvěle hodí poleva slaný karamel. 
  • Experimentujte, zkoušejte různé kombinace krémů se šlehačkou, zakysanou smetanou nebo Philadelphií.

Zajímavosti:

  • Skořice je jedna z nejstarších druhů koření používaného člověkem.
  • Muškátový oříšek se dříve používal jako afrodiziakum.
  • Zázvor je známý pro své příznivé účinky, například pomáhá při trávení a posiluje imunitu.

S trochou koření a fantazie proměníte obyčejný dort v nezapomenutelný zážitek. Tak veselé pečení a krásné Velikonoce!

Image by freepik

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies