Zapomenuté heslo Registrace
V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za:0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 601
grilovane-ovoce.jpg

Sladké grilování I. - Ovoce

Grilování ovoce může pro mnohé z nás znít velmi podivně, ale věřte, že jde o běžnou součást grilovacích Párty a potěší hlavně ty nejmenší! Je to sladké, chuťově výrazné, lehce kouřové a horké, a to mají rády nejen děti, ale i spousta z nás a na závěr večera se sladká tečka vždy hodí a může být také tou pomyslnou špičkou vaší Párty.

Jak již bylo naznačeno v úvodu, každé ovoce při tepelném zpracování a zvlášť na grilu ještě více zesládne a zvýrazní se jeho chuť, a to u grilovaného ovoce vyhledáváme především. Pak je tu další faktor, a to je jeho šťavnatost, na grilu je ovoce vždy šťavnatější. Jakoby „zázrakem“ je takto připravované ovoce nejen chutnější ale i šťavnatější a přináší další stupeň zábavy pro naše chuťové pohárky.

Skvělý je také fakt, že přirozené cukry, které se v ovoci běžně vyskytují, na grilu krásně zkaramelizují a vytvoří nejen hezkou mozaiku na pohled, ale také skvělý chuťový zážitek.

TIP: Ke každému grilovanému ovoci, snad jen s výjimkou citrusů se hodí mírně oslazený jogurt nebo tvaroh, jako dip.

Nebojte se experimentovat a váš jogurtový nebo tvarohový dip doplnit i o některé z bylinek, například: máta, meduňka, bazalka a tymián se perfektně hodí ke sladkému grilovanému ovoci.

Níže vám přinášíme menší inspiraci, jak přistupovat ke grilovanému ovoci, jak je kombinovat a také jaké ovoce vybírat. Vzhledem k tomu, že možností je opravdu spoustu budeme vydávat postupně hned dva články věnujících se grilovanému ovoci.

 

Grilovaná jablka a hrušky

Protože mají hrušky a jablka velmi tuhou dužinu, je lepší je grilovat na plátky o tloušťce zhruba 1 cm, ale ještě lepší je jablka nakrájet na hrubší plátky a lehce je svařit například ve víně (pro dospělé!) nebo v ananasovém džusu (pro děti). Výsledný vývar se dá samozřejmě využít i k přípravě limonády nebo vinného střiku.

TIP: Jablka vaříme v džusu, či víně, který můžeme klasicky okořenit skořicí, hřebíčkem nebo jalovcem.

Stejně tak můžeme ochutit i tvarohový nebo jogurtový dip, skořice se v tomto případě velmi hodí!

 

Grilované banány

Banány se tepelně opracovávají v tradičních kuchyních po celém světě, zejména v asijských, jihoamerických či afrických zemích – v jejich případě jde spíše o tzv.: plantainy, které jsou chuťově a vzhledově podobné banánům, ale jsou houževnatější a obsahují více škrobů. Nicméně to nám nebrání si ugrilovat i nám známý banán.

Aby bylo možné s banánem lehce manipulovat, je lepší ho grilovat ve slupce, ze které se pak i snadno jí. Stačí jen podélně rozříznout a vložit na rozpálený gril.

Grilovaný banán se samozřejmě hodí i k přímé konzumaci, například s rozpuštěnou čokoládou nebo jogurtovým dipem s vanilkou. Hodí se také ale i jako hlavní složka při přípravě mléčných koktejlů nebo při přípravě zmrzlin, kde grilovaný banán oceníte pro jeho výraznou chuť a aroma.

 

Grilovaný citron

Citron v úpravě na grilu je tak trochu samostatnou kapitolou a vlastně jakákoliv jeho tepelně opracovaná varianta. My jsme se rozhodli, že vám přineseme nevšední inspiraci, jak citron můžete vylepšit například pro vaše rybí pokrmy nebo ozvláštnit do různých salátů.

Citron oloupejte, nakrájejte na silné plátky, lehce osolte a poprašte mletým bílým pepřem, vložte na gril a zprudka, nicméně krátce ogrilujte. Podávejte jej takto upravený hlavně k rybám, masným produktům a najemno nakrájený poslouží i v dipech nebo přímo v salátech.

TIP: Pokud chcete docílit krásně voňavého a sladkého citronu, nemusíte ho samozřejmě nijak kořenit, stačí jej vložit na gril v plátcích tak jak je. Citron zkaramelizuje, zesládne a bude z něho skvělý pomocník při výrobě limonád, zmrzlin nebo jako doplněk k ovocným salátům.

 

Grilovaný ananas

Ananas je pro grilování jako stvořený a mnohé země po celém světě, zejména ty španělské jej grilují už dlouhé dekády. Je to tradiční ovoce, které se griluje opravdu napříč celým světem. A je to hlavně pro jeho výraznou chuť, šťavnatost a neocenitelné aroma.

Grilovaný ananas můžeme konzumovat jen tak, na špejli nebo okusovat ve slupce jako meloun, případně můžete vytvořit lahodný recept s grilovaným ananasem a vanilkovou zmrzlinou.

 

V dalším dílu tohoto skvělého seriálu o grilování a grilování nejen ovoce vás doprovodíme světem grilovaných dezertů a dalších netradičních druhů ovoce. Těšit se můžete například na grilovaný koláč, špízy (samozřejmě ty ovocné) nebo jen obyčejné palačinky a lívance na grilu. Těšíme se s vámi!

Víte že .... ?

... koření má svá tajemství a mnohé zajímavosti? Vyberte si koření o kterém se chcete dozvědět nejvíce informací:

Nebo nám napište, o kterém koření byste se rádi dozvěděli nejzajímavější fakta a zajímavosti.

Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies