Rozmarýn je bylina a je docela významě používán ve francouzké, italské a španělské kuchyni. Rozmarýn se používá do polévek, omáček, salátů také polévek, těstíček na smažení a přidává se do jídel v malém množství, protože je hodně kořeněné vůně a chuti. Dodává jídlu příchuť a vůni zvěřiny.
Zobrazit kompletní specifikaci bylinky Rozmarýn
Více informací a použití Rozmarýnu
- Domácí provensálské koření
- Pět druhů koření a bylin, které zlepšují náladu a pomáhají proti depresím
- Koření na zvěřinu
- Jaké koření a bylinky zvolit při zpracování sladkovodních ryb?
Vyberte balení a vložte do košíku
Rodinné balení (25 g)
24 Kč
Cena s DPH za balení: 25 g
Cena na stánku:
30 Kč
Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)
XXL Balení (200 g)
180 Kč
Cena s DPH za balení: 200 g
Cena na stánku:
240 Kč
Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)
GASTRO Balení (1 kg)
840 Kč
Cena s DPH za balení: 1 kg
Cena na stánku:
1 200 Kč
Dostupnost: Skladem (expedice do 24-48 hodin)
25 kg Pytel (25 kg)
4 318 Kč
Cena s DPH za balení: 25 kg
Cena na stánku:
Nedostupné
Dostupnost: Máte zájem o toto balení? Kontaktujte nás!
Kompletní informace o Rozmarýnu
Rozmarýn, jehož lístky připomínající jehličky dominuje nejen ve Středomořské kuchyni. Větvičky rozmarýnu se běžně používají k ochucení másel, olejů a octů. Využijete ho také při přípravě stejků, omáček a ragú.
Rozmarýn je skvělá a osvěžující bylinka, která je vhodná do mnohých pokrmů, také osvěžujících limonád a koktejlů. Rozmarýn má nejen zajímavou historii, ale ještě zajímavější jméno, tedy "mořská rosa", jak bychom přeložili "rozložený" latinský název Rosmarinus, na "ros" a "marina".
Vědecká klasifikace
Říše: rostliny (Plantae)
Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řád: hluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Podščeleď: Nepetoideae
Rod: rozmarýn (Rosmarinus)
Další názvy a jména Rozmarýnu
Česky: Rozmarýn, Rozmarýn lékařský, Rozmarýna lékařská, Mořská rosa
Latinsky: Rosmarinus officinalis
Anglicky: Rosemary
Chuť a vůně Rozmarýnu
Rozmarýn má velmi ostré aroma i chuť, zvláště pak aroma připomíná eukalypt s citrusovým nádechem a chuť může být ostrá, lehce kořenná až nahořklá a ostrá. Právě jeho osvěžující a ostré aroma je důvodem, proč je bylinka tak hojně využívaná téměř ke všem druhům pokrmů.
Používané části rostliny
Z rozmarýnu se využívají především tuhé a houževnaté lístky připomínající jehličky. Větvičky se pak melou na prášek a využívají se do koupelí a vonných olejů nebo do různých doplňků stravy.
Celé větvičky i s lístky a svazky se využívají k ochucení olejů, másel a omáček, následně se snadněji z pokrmů vyjmou celé i s jehličkami, ale chuť po rozmarýnu zůstává v pokrmu zachováno.
Použití Rozmarýnu v kuchyni a v gastronomii
Rozmarýn často využíváme k ne příliš výrazným surovinám, zejména pak k masům - stejkům, kdy svazek rozmarýnu vkládáme přímo do pánve a restujeme na másle spolu s česnekem a zvoleným druhem masa.
Najemno nasekaný rozmarýn pak využijete při dochucení zeleninových dušených jídel, rajčatových omáček a různých dipů. Rozmarýn se též používá do zavařenin, zejména pak do těch zeleninových a používá se podobně jako kopr, tedy v celém stavu i s větvičkou, stejným způsobem ho můžete vložit například do láhve s olivovým olejem nebo octem, kde se výborně skamarádí s česnekem.
Rozmarýn oceníte také při přípravě zvěřiny a zvěřinových paštik a neotřelou a osvěžující chuť dodá také zázvorovým a citronovým limonádám nebo různým koktejlům.
Rozmarýn se snažíme vždy buďto nasekat na drobné kousky nebo ho využíváme celý, ve svazku nebo na větvičce a z pokrmů jej pak vyjmeme. Jeho ostré jehličky jsou sice krásně aromatické a chutné, ale v krku mohou způsobit mnoho potíží!
Recepty s Rozmarýnem
- Domácí provensálské koření
- Domácí grilovací koření
- Každý rok je to stejné – vánoční koření, svařák a zdobení
- Pět druhů koření a bylin, které zlepšují náladu a pomáhají proti depresím
Léčivé účinky Rozmarýnu
Léčivé účinky rozmarýnu se dají zařadit do široké skupiny. Tu pomáhá při trávení, tu zase při žaludečních problémech a jindy zase pomáhá při nachlazení. Rozmarýnový čaj pomáhá proti nadýmání a působí močopudně, což pomáhá k očištění organismu.
V bylinkářství a průmyslu se rozmarýn používá do různých šampónů, gelů, vonných koupelí a zubních past. Vyrábí se z něj také destiláty, tinktury a ochucené pálenky a likéry.
Historie a zeměpisný původ Rozmarýnu
Zeměpisný původ rozmarýnu bychom zařadili do oblasti Středozemí, kde je vlhký vzduch a písčitá půda, kde se mu daří v křoviskách a na různých strání. Ve volné přírodě dosahuje opravdu úctihodných rozměrů jak do šíře, tak do výše.
Stáří této bylinky je možné zařadit do doby starých Egypťanů, Germánů, Řeků a Římanů a právě staří římané jej často využívali k různým obřadům, lázním a věřili v jeho léčitelské vlastnosti.
V dnešní době se pěstuje také v Anglii nebo v Mexiku a po celé střední a východní Evropě. Ovšem v Evropě se pěstuje především ve sklenících nebo zde přezimuje, protože Evropské zimy jsou pro Rozmarýn nepřežitelné. V ostatních, teplejších zemích je rozmarýn hojně i planou rostlinou, respektive keřem.
Pěstování, zpracování a sklízení Rozmarýnu
Rozmarýn je dřevitý, vytrvalý, tuhý a houževnatý keř, který můžete nekonečně tvarovat, protože se jedná o krásný a dekorativní keřík, který ozdobí nejednu zahrádku. Rozmarýn je také znám pro svou odolnost, vytvarovat z něj lze dokonce i malé bonsaje. Jeho výška dosahuje až úctihodných metr a půl vysokých křovisek.
Vzhledem k jeho nenáročnosti je možné jej pěstovat v truhlíku, květináči i na zahrádkách. Má rád teplá a slunná místa s písčitou půdou. Tuto bylinku je vhodné zazimovat, protože špatně snáčí zimní mrazivou vlhkost. V teplých měsících je velmi aromatický a odpuzuje značnou část otravného hmyzu.
Rostlinu vyséváme ze semen nebo množíme z vrcholových řízků a v ideálních a teplých podmínkách interiéru jej můžeme množit kdykoliv, v případě výsevu do zahrádky až v jarních měsících, kdy je půda dostatečně prohřátá. Zaléváme až tehdy je-li v okolí bylinky půda téměř vyschlá, rozmarýn nemá rád vlhké a přemokřené prostředí.
Sklízíme vrchní a ohebné, mladé větvičky a sušíme ve svazcích v dobře provětrávaném místě. Uchovávat můžeme také v chladničce v uzavřené nádobě nebo již nasekaný v mrazáku, kde vydrží opravdu dlouhé měsíce.
Další zajímavá fakta o Rozmarýnu
- O rozmarýnu se traduje, že přináší štěstí, radost a lásku. Proto se zaplétal do královských korun a nevěstám do kytic, vlasů, šatů a závojů.
- Používal se také jako ochrana před zlou, černou magií, kdy se spícím dával pod lože, což ho mělo ochránit před všemi neduhy a zlobou.
- Ideálně se hodí ke grilovaným rybám, kdy jej stačí vložit do ryby a snadno pak opékat, rozmarýn nemá tendeci se pálit a takto hořknout.
Kořenící směsi s Rozmarýnem
Obsah balení
Balení obsahuje pouze sušený Rozmarýn v gramáži, které jste si zvolili ve vaší objednávce. Balíčky s kořením, kořenícími směsi a bylinkami jsou zatavené v kvalitní gastrosáčcích. Alergneny: Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, celeru, hořčice, sezamu, vejce a mléka.
Rozmarýn lékařský
Rozmarýn
Kvetoucí rozmarýn ve volné přírodě
Rozmarýn v květu
Rozmarýn - květ
Rozmarýn v kuchyni, v truhlíku
Svazek rozmarýnu